Diari Més

La vitamina D no serveix com a mesura de protecció davant la covid-19

Un estudi elaborat a una universitat canadenca desmenteix que els suplements de la vitamina siguin una bona mesura de salut pública respecte del coronavirus

Imatge d'arxiu d'una habitació amb pacients amb covid-19 al Trueta.

coronavirus, covid, Trueta, hospital, GironaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'evidència genètica no recolza la vitamina D com a mesura protectora contra la covid-19, segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat McGill de Quebec (Canadà).

Aquesta recerca no secunda, per tant, la suplementació amb vitamina D com a mesura de salut pública per a millorar els resultats de la covid-19, resumeixen els autors.

Recorden que alguns estudis observacionals havien suggerit que l'augment dels nivells de vitamina D podien protegir contra la covid-19, però aquests treballs no eren concloents i «possiblement estaven subjectes a factors de confusió».

Ara, aquest nou estudi publicat a Plos Medicine i liderat per Guillaume Butler-Laporte i Tomoko Nakanishi apunta que les proves genètiques no donen suport a la vitamina D com a mesura de protecció contra aquesta malaltia.

Per a avaluar la relació entre els nivells de vitamina D i la susceptibilitat i la gravetat de la malaltia, els investigadors van realitzar un estudi d'aleatorització mendeliana utilitzant variants genètiques fortament associades amb l'augment dels nivells de vitamina D.

Aquest tipus d'estudis usa variants genètiques per a determinar si una associació observacional entre un factor de risc i un resultat és consistent amb un efecte causal.

Així, els autors van analitzar les variants genètiques de 4.134 individus amb covid i 1.284.876 sense covid d'onze països per a determinar si la predisposició genètica a nivells més alts de vitamina D s'associava amb resultats menys greus de la malaltia en persones amb coronavirus.

Els resultats no van mostrar evidència d'una associació entre els nivells de vitamina D predits genèticament i la susceptibilitat a la covid-19, l'hospitalització o la malaltia greu, la qual cosa suggereix que l'augment dels nivells de vitamina D circulant a través de la suplementació pot no millorar els resultats de la covid-19 en la població general.

No obstant això, els autors adverteixen que hi ha algunes limitacions en aquest estudi, com que la recerca no va incloure a individus amb deficiència de vitamina D, i continua sent possible que aquells veritablement deficients puguin beneficiar-se de la suplementació per a la protecció i els resultats relacionats amb covid-19.

Així i tot, els autors destaquen la importància del treball que -diuen- no recolza l'administració de suplements de vitamina D com a mesura de salut pública per a millorar els resultats.

«I cosa que és més important, els nostres resultats suggereixen que s'ha de donar prioritat a la inversió en altres vies terapèutiques o preventives per als assajos clínics aleatoris de covid».

tracking