Diari Més

Esport

Reserves de fins a un any d'espera per comprar una bicicleta a Tarragona

D'ençà que va començar la pandèmia s'ha disparat la demanda per aquest esport, però els fabricants no hi han pogut fer front i l'oferta és molt baixa

Albert Cifré a la seva tenda Teknibike de Tarragona amb poques bicicletes a l'aparador.

Reserves de fins a un any d'espera per comprar una bicicleta a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si algú vol comprar-se una bicicleta al dia d'avui a qualsevol tenda de Tarragona, l'haurà de reservar i esperar uns quants mesos, o fins i tot un any, a què li arribi. És la conseqüència de l'alta demanda per aquest vehicle d'ençà que va començar la pandèmia de la covid-19, i de la poca oferta per part dels fabricants, principalment d'Àsia, que no hi han pogut fer front. Tot va començar quan, després del confinament domiciliari, les poques opcions d'oci van decantar a moltíssima gent a apostar per esports i activitats a l'aire lliure, i una de les que més va triomfar va ser el ciclisme. Gairebé un any després el col·lapse encara hi és i els venedors de Tarragona lamenten no haver pogut aprofitar el que hauria estat el millor any pel sector, precisament per aquesta manca d'estoc. On sí que han notat un increment important de facturació, però, ha estat en el servei tècnic, perquè el nombre de ciclistes ha crescut igualment i molts, davant la poca oferta, han hagut de treure la pols i posar a punt les bicis velles.

Eduard Mariné, propietari de Mariné Bicicletes, assegura que «si haguéssim pogut vendre el que ens han demanat, hauríem triplicat les vendes, respecte un any normal». Comenta que el motiu del poc subministrament de bicis s'explica «perquè portem un any sencer en el qual hi ha hagut més demanda que oferta, i aquest desnivell sostingut ha acabat fent que la bombolla de no disponibilitat sigui cada cop més grossa». Mariné diu que hi ha molta gent que, malgrat no poder adquirir la bicicleta de manera immediata, aposta per reservar-la. «Venem per reserva, bici que arriba, bici que té un nom assignat», i afegeix que «fa tres o quatre mesos que no rebem una bicicleta que no sigui per algú que ja l'ha comprat». En aquest sentit, assenyala que «donem dates d'espera de setmanes, mesos i fins i tot d'un any». Per altra banda, Mariné creu que la recuperació de l'estoc de bicicletes als comerços anirà lligada al retorn a la normalitat de la societat, al qual encara no li posa data.

El propietari de Mariné Bicicletes, situada a l'avinguda Principat d'Andorra de Tarragona relata que on sí que han notat un increment de la facturació de manera clara ha estat en el servei tècnic, de la mateixa manera que li ha passat a Roman Fernández, de Ciclos Roman, que assegura que des de maig fins al desembre de 2020 «la feina que vam tenir al taller va ser una burrada». Explica que té reserves de models que poden tardar entre 8 i 12 mesos en arribar i lamenta que «se sent molta impotència perquè seria el millor any per vendre bicicletes, però per la manca d'estoc no ho podem fer i el nombre de vendes augmentarà exponencialment, és clar, però serà d'una manera tan dilatada en el temps que no ens n'adonarem».

Pel que fa al tipus de bicicleta que ha protagonitzat aquest augment de la demanda, Fernández apunta que principalment han estat les que es troben entre els 300 i 800 euros, que són les d'una gamma més aviat d'iniciació a aquest esport i les de muntanya. Per altra banda, el propietari de Ciclos Roman, situada al carrer de l'Església, assenyala que el preu del transport de les bicis d'Àsia, on es fabriquen, a Europa s'ha duplicat. No obstant això, calcula que, «si reparteixes aquest increment del cost entre les bicis que caben en un contenidor, et surt a uns 10 euros per cap, quan hi ha models de gamma mitjana que el seu preu ha augmentat entre 80 i 100 euros».

També parla de l'increment del preu d'algunes bicicletes, Marc Miguel, propietari de Megabici, que calcula que ha estat d'un 10% aproximadament. En el seu cas assegura que sí que han notat un augment de la facturació per la venda de bicis, tot i la poca oferta. «Hem venut un 30% més que altres anys, tot i que les que arriben ja tenen propietari perquè les han reservat de fa temps», assenyala Miguel. L'amo de dos establiments, un situat al carrer de Vidal i Barraquer i l'altre a Miami Platja, assegura que es tardarà molt a regularitzar l'estoc. Explica que durant la segona meitat de 2020 ja van fer comandes de bicicletes per tenir-ne ara i que actualment ja n'estan fent per tenir-ne durant el 2022. «Fem comandes aleatòries, guiant-nos pels models més venuts», comenta. Finalment, assenyala que la demanda ha estat principalment en bicicletes d'«iniciació, però bones, que ronden entre els 500 i 600 euros, tot i que quan aquestes es van esgotar la gent estava disposada a pagar fins als 1.000 euros».

Per la seva banda, Alberto Cifré, propietari de Teknibike, assegura que també ha augmentat la demanda de materials i accessoris i que, pel que fa a les bicis, «ens arriben a mesura que el client fa la reserva i hi ha esperes de cinc i sis mesos». Recorda que d'ençà que va acabar el confinament domiciliari fins al desembre van vendre més de 50 bicis, «i perquè no n'hi havia més», i associa aquesta alta demanda al fet que «la gent té ganes de llibertat i una manera és fent esport a l'aire lliure». Per altra banda, relaciona la poca oferta amb «els retards tant en transport com en les fàbriques, l'aturada per la pandèmia, el retorn a la producció i no hi ha línies de muntatge per abastir totes les marques i tendes de bicicletes, la demanda ha estat molt bèstia».

Finalment, el treballador d'una botiga de bicis dels barris de Ponent de Tarragona assegura que «teníem l'estoc previst per tot l'any, però un cop s'ha venut ja no hi ha hagut reposició de bicicletes i el fet d'haver notat l'augment de la demanda, però sense poder vendre ha comportat una situació molt incòmoda». En aquest sentit, lamenta que «és una falsa sensació de treballar, perquè realment treballem moltíssim, informant i explicant els models de bici als clients, però no venem res».

El treballador explica també que actualment estan en contacte amb els distribuïdors i «els terminis d'entrega que ens ofereixen són llarguíssims». En aquest sentit, assenyala que estan fent reserves per bicis que arribaran d'aquí a sis mesos. Finalment, i de la mateixa manera que la resta d'establiments, relaciona l'alta demanda amb les ganes de sortir de la gent. «Només cal sortir un cap de setmana pels espais verds de Tarragona per adonar-se que estan plens de gent fent esport, i la majoria que està interessada a comprar bicis ara són de muntanya i iniciació».

tracking