Demografía
España es país de viejos
El índice de envejecimiento consigue su máximo histórico con un 125%
De nou Espanya ha registrat un màxim històric en el seu índex d'envelliment en aconseguir un 125,79%, és a dir, que ja es comptabilitzen 125 majors de 64 anys per cada 100 menors de 16, una proporció que, des que va superar el 100% el 2000, ha anat en augment.
Publicat recentment per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'índex del 125,79% en 2020 suposa el major creixement de la sèrie històrica des de 2014, de gairebé tres punts percentuals en comparació amb l'any passat, quan va ser de 122,8%.
Segons l'estadística, les comunitats més envellides són Astúries (224%), Galícia (202%) i Castella Lleó (201%) i només Ceuta (58%), Melilla (44%) i Múrcia (87%) registren un índex d'envelliment per sota del 100%, amb el que presenten una major proporció de joves.
Va ser a partir de 2000 quan Espanya va començar a ser una societat envellida, en presentar major proporció de persones majors que de joves.
Davant aquestes xifres, algunes entitats com la Fundació Adecco han volgut reobrir el debat del 'talent sènior' com a «única alternativa» per al futur del país.
En un comunicat, la Fundació considera que «no és de rebut» que un 40% de les candidatures dels majors de 55 anys continuï descartant-se en els processos de selecció i adverteix que les polítiques de discriminació positiva basades en bonificacions han demostrat «la seva ineficàcia» si no s'acompanyen d'estratègies de diversitat i inclusió.
Aquesta entitat recorda també que la taxa de natalitat continua caient fins a registrar 7,6 naixements per cada 1.000 habitants en 2019, la qual cosa suposa la dada més baixa des de 1941, quan Espanya vivia la postguerra.
A més, l'esperança de vida segueix creixent i se situa en el seu màxim històric de 83,2 anys.
La Fundació assenyala, així mateix, que la relació cotitzadora-pensionista va tancar l'any passat amb una xifra de 2,2, considerant-se una equació «sostenible» a partir de 2,5, la qual cosa «no garanteix», en el curt termini, la sostenibilitat del sistema de pensions.
Per això, urgeix a abordar reptes com la cronificació sistemàtica de la desocupació entre alguns segments de la població, el desenvolupament de nous nínxols de mercat o l'impuls d'incentius fiscals i laborals que impactin en les famílies i estimulin la natalitat.
El següent quadre mostra l'índex d'envelliment en 2020 per comunitats autònomes:
@media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;margin: auto 0px;}}