Noves mesures anticovid
Els restauradors de Tarragona i l'Ebre es resignen, «indignats», a oferir menjar a domicili
Una setantena d'empresaris protesten amb una sonora cassolada a Tortosa pel tancament dels seus negocis
Comparteix parer Robert Icerte, el director comercial del grup Sol Ric, que com la pizzeria Mistral han aixecat la persiana aquest migdia. «El sector es veurà molt afectat, l'estiu no ha estat dels més bons, el setembre és un mes espectacular a la plaça de la Font - la ciutat celebra la festa major- i aquest ha estat molt modest. Les passarem molt negres per arribar a l'hivern, però sempre ens queda l'esperança i les ganes de treballar», ha assegurat el director comercial.
Tot i això, aquest restaurant s'està adaptant a les noves restriccions i ha reduït la carta, oferint opcions perquè els clients puguin encarregar un àpat complet tant als migdies com per les nits. «Ens estem adaptant i preparant per poder donar servei als nostres clients tant de 'take away' com amb 'delibery', Glovo i Uber», ha destacat Icerte però ha lamentat que aproximadament el 60% de la seva plantilla estigui en ERTO.
L'Alejandro, repartidor de Glovo, ja recollia una comada aquest divendres al migdia. Els 'riders' de Tarragona preveuen que el tancament de bars i restaurants els suposi un increment «lleuger» de la feina i especialment dels encàrrec a restaurants de menjar ràpid, que són els que ja sol·liciten habitualment més serveis.
Alguns turistes que passejaven per la Part Alta de Tarragona aquest divendres al matí s'han mostrat sorpresos pel tancament de bars i restaurants perquè no eren coneixedors de l'entrada en vigor de les restriccions, com és el cas de dos joves francesos, però altres com en Rafel, de Madrid, que ha visitat la ciutat per motius laborals i familiars, veuen amb bons ulls les mesures del Govern. «És el que toca, tenim la desgràcia de tenir damunt una pandèmia, ens hem d'adaptar al que correspongui fins que no siguem capaços de superar-la», ha dit assegut en un banc de la plaça de la Font, mentre es prenia un cafè.
Protesta a Tortosa
A Tortosa la majoria de restaurants ja no han aixecat la persiana aquest divendres mentre que en alguns bars i pastisseries es podia comprar cafè i esmorzars per emportar. Les pèrdues que suposarà el tancament encara no s'han quantificat però s'ha animat a la ciutadania a encarregar àpats i serveis a domicili per resistir. Aquest hàbit no és encara molt arrelat al territori i dona millors resultats a «negocis concrets», com ha apuntat la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria Plat i Got, Carme Pla. «Una de les avantatges del territori que hem d'aprofitar és que la gent pot recollir els dinars i sopars o allò que els vingui de gust» als restaurants i gaudir-ho a casa, ha assenyalat.
Pla ha encapçalat amb la resta de l'associació que presideix, la protesta que una setantena d'empresaris han fet, gairebé de manera improvisada, aquest divendres al migdia, davant l'edifici de les delegacions del Govern a les Terres de l'Ebre. Amb els estris de cuina a la mà han fet una sonora cassolada d'una mitja hora i han llegit un manifest per demanar «altres mesures» alternatives al tancament i sobretot, «campanyes de conscienciació entre la ciutadania per disminuir l'activitat social», que és on, apunten, s'està produint la transmissió del virus.
Als restauradors els han acompanyat també empresaris de la distribució i l'alimentació, que es veuen esquitxats per aquest tancament de l'hostaleria, i també comerciants que els han volgut mostrar el seu suport. Aquest dijous al vespre també un centenar de persones es va concentrar a Amposta per rebutjar les mesures del Govern que afecten bars i restaurants. «Ens neguem a pagar els plats trencats» ha estat el lema amb el qual s'han convocat aquestes protestes.
Pla ha assenyalat que lamenten especialment les formes, per haver conegut l'ordre per la premsa o haver-la fet efectiva de matinada, i també la falta de previsió. «Hi ha molt menjar que es farà malbé, no hi ha hagut temps de reacció. Hi havia gent que tenia bodes i comunions programades el cap de setmana», ha recordat. «Som persones per davant de tot i no ens han tractat amb la consideració suficient», ha afegit.
Des de Plat i Got s'han mostrat desesperançats amb els ajuts econòmics que estudia el Govern perquè en la primera onada de la pandèmia «ja no van arribar a tothom». També temen que aquests 15 dies s'acabin allargant i lamenten que no s'hagi plantejat una aplicació progressiva del tancament tenint en compte la densitat de població i el risc de contagi.