Diari Més

Crònica Castellera

Sant Joan marca el punt i seguit de la temporada de castells

A Valls i a Tarragona les sis colles volen portar novetats en el seu currículum de 2023

Els dos 3d9f de la Vella i la Joves que ambdues colles van estrenar en la diada de Sant Joan de 2022.

Sant Joan marca el punt i seguit de la temporadaACN

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El món casteller s'ha globalitzat de tal manera que comencem a necessitar un llibret d'instruccions per entendre els ritmes de les colles i els moments en què fan segons quins castells. Cadascuna té la seva manera de fer, el seu calendari, la seva planificació i els seus objectius, però amb 91 colles convencionals (no comptem les colles universitàries) les interpretacions i/o comparatives són complexes o directament impossibles i innecessàries. Si per una persona poc entesa en castells ja li és difícil entendre segons quines coses (començant pel lèxic), quan evoluciona la temporada i ens plantem a Sant Joan amb possibilitats de gammes extres, amb cinc colles que han fet castells de 9, amb algunes que comencen a entreveure les vacances o d'altres que encara no han actuat, tot es complica. És el calendari modern dels castells, lluny d'aquell que deia que la temporada anava des de Sant Joan a Santa Úrsula. Això ja s'ha acabat i ens obliga a reinterpretar la temporada castellera.

En aquest inici de 2023 han passat coses normals. Per exemple, que els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls o la Colla Joves Xiquets de Valls ja hagin descarregat castells de nou. Això seria més o menys habitual.

El que surt de la rutina és que els Capgrossos de Mataró se sumin al castell de 9 abans del 24 de juny o que els Xiquets de Reus portessin a la plaça del Mercadal el 4 de 9 amb folre un 17 de juny. Pels de la camisa avellana era l'intent de 9 més matiner del seu historial. Hi ha ganes, hi ha ambició, la feina als assajos funciona. Això sí, a tothom li falten 30 o 40 persones per acabar de polir les bones proves.

Definitivament, per a moltes colles la pandèmia ha quedat enrere. Cal esperar que aquest ritme accelerat inicial no condicioni el final de temporada i no ens plantem al mes d'octubre sense forces o il·lusions.

A Valls, per festa major arriba el primer duel. De fet, comença aquesta nit per Completes on les darreres temporades ja hem vist algun castell de 9. Però el 24 de juny, a la plaça del Blat a partir de les 13 h., tornarem a viure l'essència dels duels entre els Xiquets de Valls. Totes dues arriben amb canvis, ja que han variat els seus òrgans de govern, tant la junta directiva com la junta tècnica. Els caps de colla, Manel Urbano i Edu Toda, ja han mostrat la seva ambició durant els últims dos mesos. Els rosats han completat el 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre i, important, el 4 de 8 amb el pilar quatre vegades. La Joves ha accelerat amb el 3 de 9 amb folre i arriba a la Festa Major amb dos descarregats a la Festa Major de la Selva del Camp i per la Diada del Pati, un fet que no havia aconseguit mai des de la recuperació dels castells de 9 l'any 1986.

Tot plegat ens fa preveure no vament un duel d'aquells apassionants. L'objectiu per a la Vella seria fer un pas endavant amb els castells de gamma extra. I compte perquè podrien plantejar-se'n dos: el 4 de 9 amb folre i pilar i el pilar de 8 amb folre i manilles. El primer van ser els únics en descarregar-lo la temporada passada (també el van provar els Verds sense sort) i el segon mai l'han portat a plaça per Sant Joan. Tot plegat, acompanyat pels dos castells bàsics de nou.

La Joves vol afegir més gamma al seu repertori de temporada. Amb el 3 de 9 amb folre al sarró, estan al forn preparats per sortir el 4 de 9 amb folre, el 4 de 8 amb el pilar, el 5 de 8 o el pilar de 7 amb folre i tenen dues actuacions per ensenyar-los: Completes i Sant Joan. Assolir tots aquests castells representaria una gran injecció de moral per a una colla que s'està rejovenint.

A la tarda a Tarragona, les quatre colles de la ciutat també volen créixer i tothom es planteja portar a plaça castells inèdits en el seu currículum de temporada. Els castells de nou de la Jove, la gamma alta de vuit dels Xiquets de Tarragona, el castell de vuit de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau o la gamma alta de set dels Xiquets del Serrallo seran protagonistes d'una actuació programada a partir de les 19.30 h. Al món casteller, per Sant Joan, ja no comença res, continua tot. I què podem esperar de la temporada 2023? Impossible fer pronòstics perquè el món casteller ens ha ensenyat que té un esperit de superació poc habitual a la societat actual. Perquè el 23 de juny de 2022 algú hauria imaginat que 143 dies després es carregaria l'inèdit pilar de 9 amb folre, manilles i puntals?

tracking