Diari Més

Societat

Deu municipis tarragonins se sumen a l’encesa de torres a la Mediterrània pels drets humans

L’acció vol denunciar la situació migratòria del Mediterrani, així com reivindicar el patrimoni històric i cultural

La Torre de la Carrova d'Amposta participarà en aquesta iniciativa.Cedida

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Prop de 40 municipis catalans, aragonesos i valencians, entre els quals, 10 d'ells tarragonins, se sumaran el pròxim 13 de gener a l’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans. La iniciativa, impulsada pel Consell Insular de Mallorca i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner, pretén reivindicar aquestes fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. De fet, aquest dissabte s’encendran simultàniament una cinquantena de torres ubicades a Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i una a la Catalunya Nord. L’acció també busca denunciar i sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones perden la vida cada any.

La iniciativa va néixer el 2016 amb l’objectiu de tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis. Des del 2022, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) coordina els territoris de Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i la Catalunya Nord.

Enguany, hi participaran 22 municipis catalans (Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Manresa, Esplugues de Llobregat, Santa Oliva, Vila-rodona, Falset, Verdú, Àger, Lleida, La Terreta, Batea, Tortosa, Campredó, Amposta, La Ràpita, Alcanar i la Sénia); 12 valencians (Rossell, Carrícola, Dénia, Pedreguer, Saix, Agost, Teulada, Petrer, Elda, Novelda, Monòver i El Pinós); 5 aragonesos (Areny de Noguera, Montanyana, Viacamp-Lliterà, Lluçars i Benavarri) i 1 de la Catalunya Nord (Prats de Molló).

L’acte tindrà lloc de forma simultània en tots ells el pròxim 13 de gener per tal de recrear la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, que eren un recurs d’autodefensa i que ara, a través d’aquesta iniciativa, es converteixen en fars de llum.

tracking