Diari Més

A Tarragona volem acollir i acollim

Regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

En:

Tarragona forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi i som ciutat d’acollida de persones refugiades. El passat mes de maig van arribar les primeres vint-i-dues persones procedents de diversos països, on per causes d’un conflicte bèl·lic, d’una persecució política, d’una orientació sexual, religiosa o ètnica han de fugir i se’ls atorga aquest estatus legal.

Actualment, la competència sobre les persones refugiades i les persones que sol·liciten asil la té l’Estat espanyol. La protecció internacional ha de garantir-ne la seguretat física, però també drets civils bàsics com són la llibertat de pensament i de moviment, uns drets econòmics i socials, com l’atenció mèdica, el dret al treball i a l’escolarització dels infants, sempre en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. No hi ha cap distinció, són persones que fugen d’una realitat que les exposa diàriament a la mort.

Tot just ara, ha arribat un segon grup de persones que necessitaran iniciar el seu procés personal d’acollida, mentre que el primer grup que va arribar ja està en procés d’integració a la ciutat.

A Tarragona, l’entitat encarregada de donar suport a les persones refugiades és la Creu Roja, però a causa a la complexitat es va constituir la Taula Local per a les persones refugiades amb l’objectiu d’establir i millorar els mecanismes de suport. Una taula àmplia amb diferents agents entre els quals hi ha la Diputació de Tarragona, el Col·legi Oficial d’Advocats que els ofereixen l’orientació jurídica en estrangeria i acompanyament en els expedients d’arrelament, el Col·legi Oficial de Psicologia per a tractar problemàtiques associades als processos de dol i suport psicològic o la URV Solidària que aporta persones voluntàries amb coneixement de diversos idiomes i que fan col·laboracions i traduccions. A més, l’Ajuntament de Tarragona posa a disposició tots els seus recursos pel que fa a l’escolarització dels menors, els serveis de joventut i l’acollida general de les persones nouvingudes, com faria amb qualsevol altre col·lectiu. En la darrera reunió s’ha incorporat la Pimec que facilitarà la interlocució amb el món empresarial.

Ara estem actualitzant la guia bàsica d’acollida per incorporar tots els recursos del territori, així com nous agents de salut i els cossos policials.

Per tal de sensibilitzar la ciutadania tarragonina, col·laborem amb la campanya Casa Nostra és Casa Vostra, entre altres. El 19 de desembre es va fer un primer acte simbòlic al vestíbul de l’Ajuntament, on el músic Joan Dausà va oferir un petit concert i la Nour Salameh, una siriana resident a Tarragona, va explicar la realitat del seu país.

Dins la campanya Casa Nostra és Casa Vostra, el dissabte 4 de febrer a les sis de la tarda es realitzarà una encesa d’espelmes al Balcó del Mediterrani, el dilluns següent, dia 6 de febrer, l’Antiga Audiència acollirà la projecció del documental Tarajal, que es farà de manera simultània a les quatre capitals catalanes.

El dissabte dia 18 de febrer, Barcelona serà escenari de la manifestació unitària a favor de les persones refugiades. Des de l’Ajuntament, donem ple suport a la iniciativa i facilitarem dos autobusos per totes aquelles persones de la ciutat que vulguin assistir-hi.

tracking