Diari Més

Creado:

Actualizado:

Les variables de l’any en curs suposen, d’entrada, la perspectiva d’un període de complicacions, si tenim en compte determinats punts d’inflexió que posaran en dubte moltes de les variables que fins ara podrien donar com fets inapel·lables i que en els mesos vinents es poden veure condicionades per unes noves d’imprevisió a l’hora de valorar els seus resultats possibles.

La nova Presidència als USA, el resultat de les eleccions generals a França i Alemanya, els temes del BREXIT, el posicionament final de Turquia i els Estats de l’Orient Mitjà en el nou marc global; la potenciació o control del terrorisme, la reconducció del fenomen migratori, i fins i tot, el nou rol a ocupar per Rússia i Xina en el món, són per si mateix, fets vitals que, sens dubte, tindran conseqüències per a tots.

Són evidents, en els diferents estudis del que succeirà en els mesos vinents, lectures de tot tipus que en qualsevol cas significaran moviments que incidiran en un «equilibri global», cada cop més a precari, i amb anuncis de grans canvis, malgrat que la nostra «sordesa interessada» massa vegades deixi de costat, per por, a les seves repercussions en tots els camps de la nostra vivència diària. Cadascun dels temes esmentats, amb respostes en les setmanes vinents, constitueixen per si mateix un fet que condicionarà «la globalitat», introduint el concepte d’«incertesa» com un denominador comú a tots els escenaris que s’aniran configurant.

A títol d’exemple, la imposició de determinades mesures de proteccionisme en països com els Estats Units o França, en funció de determinats resultats electorals, pot comportar un «terratrèmol» d’alt índex d’incidència que podria deixar les previsions fetes fins a la data en «anàlisi voluntarista» sense cap fonament real. També la posada en marxa del Brexit, ubica a Europa com orfe d’uns dels seus pilars vitals, per molt que ara s’amaguin les seves repercussions pràctiques, fins i tot moviments pre-bèl·lics, dels que tant es parla, són un fet que incidirà en uns pressupostos públics, cada cop més a prop d’una fallida sense precedents, amb prioritats inapel·lables per molt que no pugui agradar en el tema de defensa.

Consegüentment molts són els escenaris nous que ens esperen, després de «l’aperitiu Trump», i que d’entrada comportaran una carrera d’obstacles, sense precedents per una població mundial amb un futur, almenys, més complicat del que «ens venen».

Els temes de la suposada recuperació econòmica, la disminució de la taxa d’atur, l’increment de les exportacions, la consolidació del nostre mercat turístic líder mundial o, fins i tot, la reconducció d’uns pressupostos públics massa propers al desequilibri descontrolat, són fets condicionats per una conflictivitat geopolítica que no es pot amagar i que suposarà en si mateixos condicionants per l’esmentada «carrera» d’un 2017 ple de dubtes a tots els nivells.

Les possibles desacceleracions, producte del «model de dubte» al que ens dirigim, amb incidència sobre variables com la financera, també pot tenir repercussions emblemàtiques amb caigudes borsàries i pujades del tipus d’interès, que ens abocaran cap a un precipici amb molts perjudicats per unes condicionants fora de control.

En qualsevol cas, el cert és que el que no serà fàcil i, per tant, «la volatilitat» a tots els nivells s’asseurà, com concepte de convivència pels mesos vinents i anys, amb el que comporta d’inseguretat, amb repercussions com sempre pels més dèbils. Esperem que els auguris objectius no siguin infal·libles i que el seny torni a un món cada cop més aliè d’una lògica que s’allunya cada cop més i que sembla aparcada des de fa massa mesos.

tracking