Diari Més

Tribuna

Vila-seca, bon model en la realització d'un procés participatiu

Creado:

Actualizado:

Coneguda és la solvència de l’Ajuntament de Vila-seca, presidit per Josep Poblet, que és referent de bona gestió, transparència i execució continuada de programes de govern en la seva totalitat i, a partir d’aquest mandat, l’únic entre els municipis de més de vint mil habitants que pot presumir de tenir deute zero amb les entitats bancàries.

Aquest any, aquest municipi de la Costa Daurada ha esdevingut un dels principals promotors d’un procés participatiu per tal d’esbrinar les preferències dels seus habitants per invertir una part del pressupost dedicat a inversions.

Així doncs, aquesta consulta ciutadana va començar al maig del 2016 quan la Junta de Govern Local va contractar l’assistència tècnica per a donar suport a aquest procés. Seguidament, polítics i tècnics realitzaren l’elaboració de la guia per poder-la presentar davant la ciutadania a finals del mes de setembre. En aquelles dates, tothom va rebre una carta informativa amb el formulari per a realitzar propostes, tant pels nuclis de població (Vila-seca, la Pineda i la Plana) com per la globalitat del terme municipal. Fins al dia 7 d’octubre es recolliren les propostes dels veïns i veïnes, que podien ser a títol individual o col·lectiu, a través d’entitats diverses. Tot seguit, a finals d’aquell mateix mes es realitzaren tres sessions de debat a partir de les propostes rebudes. Cal assenyalar que els tècnics municipals treballaren de valent en les 839 propostes de les proposades. A inicis d’aquest 2017, totes les llars reberen la convocatòria de les votacions dels projectes viables després dels estudis tècnics. D’aquesta manera, els dies 14 i 16 de gener, coincidint amb la Festa Major de Sant Antoni, es realitzaren les votacions en els tres col·legis electorals habilitats a tot el municipi. Seguidament, el 18 de gener es realitzà l’escrutini i finalment, el 22 de febrer se celebrà l’acte de presentació pública dels projectes escollits.

Quins han estat els projectes seleccionats? Doncs realitzar parcs canins, ampliar els jocs infantils del Parc de la Riera, posar bandes per minorar la velocitat al carrer Amadeu Vives (La Pineda) i diverses millores en el Centre Cívic de la Plana. Cal recordar que la suma d’aquestes intervencions serà de 300.000 euros, xifra que representa l’1,13% del pressupost total del municipi; 13,43 euros/habitant, i ens situa a la capçalera del rànquing de les ciutats de Catalunya que fan processos com aquest.

Hem de parlar d’un procés que ha estat rigorós, transparent (tota la informació pot trobar-se a la web de l’Ajuntament de Vila-seca, tant les actes com els documents de cada part del procés participatiu) i que respon als anhels d’uns moments de canvis en la vida política a escala de país: la participació popular en una part dels recursos municipals.

Personalment, un nou motiu d’orgull com a ciutadà de Vila-seca, ja que ben pocs exemples trobem en municipis de la mida del nostre a la demarcació de Tarragona, que hagin realitzat aquesta tasca. Dels que han iniciat processos semblants, hi ha qui hi ha renunciat (fins i tot grans ciutats ben properes), d’altres no el fan complet i obert a tothom., etc., però el cas de la nostra ciutat ha estat modèlic per a d’altres que se n’han informat i que volen seguir el nostre model.

Sabem que el govern municipal té intenció de continuar amb la tasca endegada amb aquest projecte, però posant-se d’acord, per a les futures edicions amb el conjunt de forces polítiques representades a l’Ajuntament, ja que des del primer moment s’ha volgut treballar amb el consens de tothom, com en gairebé tots els aspectes importants de la vida municipal.

Sens dubte, un nou exemple del valor que tenim!!!

tracking