Tribuna
Tarragona, cultura en decadència
Cap Local de la JNC Tarragona
Tarragona és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000, però realment li estem fent honor? Crec que no. Altres ciutats catalanes sense tants reconeixements, algunes veïnes, tenen ajuntaments que fan una aposta més valenta i decidida per la cultura. A la nostra, s’ha retrocedit en cultura, patrimoni i festes els darrers anys, una qüestió que ens preocupa als i les joves de la ciutat. Considerem urgent recuperar el terreny perdut. En els últims anys hem sigut testimonis d’innumerables actuacions polítiques que no han fet cap favor a la cultura de Tarragona. Hi ha espais museístics de gran valor tancats, com són la Casa Castellarnau i la Casa Canals; i altres que es troben en un perillós mal estat de conservació, com és la Casa de la Festa, que recentment ha tornat a patir goteres. L’equip de govern del PSC-PP continua sense admetre els seus errors, sense donar solucions i mai ha acceptat les propostes presentades pel Grup Municipal del Partit Demòcrata encaminades a millorar la situació actual. Un altre emblemàtic espai caracteritzat per la deixadesa és l’Auditori del Camp de Mart. L’Ajuntament ha renunciat a conservar-lo en bon estat i ha optat per suspendre el Festival d’Estiu que tradicionalment acollia. Costa d’entendre que l’any passat l’equip de govern salvés in extremis el Festival per després deixar-lo perdre aquest 2017. Des de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) trobem incomprensible que en una dècada l’equip de govern no hagi estat capaç de millorar les instal·lacions d’aquest auditori a l’aire lliure, un dels millors a Catalunya. En les últimes setmanes hem tornat a ser espectadors de flacs favors a la cultura. El govern de la ciutat ha declarat replantejar-se el festival de curtmetratges REC i el festival de fotografia SCAN perquè cal avaluar-ne el retorn econòmic. Des de quan la cultura que promou una administració pública ha d’aportar-li beneficis econòmics? De veritat pretenen tirat per terra el treball realitzat durant tants anys? La JNC reclamem mantenir els festivals existents, promocionar-los, fer-ne tota la ciutadania partícips i apostar per la cerca de noves oportunitats.
Un altre exemple recent: La Tabacalera. És lamentable que 9 anys després de passar a ser de titularitat municipal, aquest espai segueixi desaprofitat amb magatzems de grans dimensions buits i degradats. És totalment lògic el sorgiment de moviments com la Plataforma Oppida.
Cal que l’equip de govern escolti i faci cas a la ciutadania, la qual reclama cultura. La JNC volem més espais públics per a activitats culturals, que Tarragona s’impregni de músics i artistes pels escenaris i els carrers, posant-los facilitats i no traves. I què passa a la nostra ciutat amb la cultura i l’oci? Per què l’equip de govern vol allunyar-los quan sempre han estat compatibles? S’està buscant una cultura elitista i aïllada del dia a dia de la ciutadania? Des de la JNC apostem pel model contrari: cultura com a oci, cultura present en tot moment, cultura en tots els racons de la ciutat. I és en aquest model de cultura i oci, que on hi encabim les festes i apostem fermament per elles. Hem reclamat, per exemple, recuperar la revetlla de Cap d’Any, oblidada per l’equip de govern, i major suport al Carnaval, que ha patit una davallada pressupostària del 85% des que governa el PSC. La cultura no ha d’existir només per aconseguir un retorn econòmic, és una inversió en persones que dóna un important retorn humà. És la clau de volta del coneixement i de la capacitat de reflexió. Diògenes de Sinop deia que “la cultura és un saber que flueix espontàniament”. A Tarragona flueix i l’Ajuntament intenta frenar-la. L’actual equip de govern no governa ni pren decisions. El seu lloc l’ha de suplir la ciutadania, evidenciant un fi de cicle. Cal refrescar Tarragona.