Diari Més

Als Quatre Vents

L'Església de Riudoms

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Aquests dies acaben les celebracions del 400 aniversari de l’església de Sant Jaume de Riudoms que van començar fa un any en un acte inaugural amb presència de l’Abat de Poblet. Durant aquest temps també va acudir a Riudoms l’Abat de Montserrat, hi va haver un concert molt concorregut de la seva cèlebre Escolania i es van desenvolupar conferències d’historiadors i molts altres actes que van posar en relleu l’íntima relació entre la població i la seva parròquia.

Quan em correspon la clausura d’aquest 400 aniversari, només puc donar gràcies a Déu pel que suposa la història d’aquest gran temple entroncada amb la vida d’un poble del Baix Camp amb forta tradició cristiana.

Un document de l’any 1450, que reflecteix la visita pastoral de l’arquebisbe de l’època, ja esmenta que a Riudoms hi havia dues esglésies, una dedicada a sant Joan Baptista i sant Joan Evangelista i una altra sota el patrocini de l’apòstol sant Jaume. I encara hi ha referències d’una butlla del papa Anastasi IV, de 1154, on s’esmenta una església anterior.

La de Sant Jaume, que avui es conserva en tota la seva majestuositat, construïda amb pedra de la riera de Maspujols i amb una barreja d’elements gòtics clàssics i renaixentistes, continua sent un testimoni molt rellevant de la fe del poble, com tants altres temples escampats per la nostra geografia.

Si hi ha una constant en el paisatge de Catalunya, i en general en el de tot Espanya i Europa, és que la primera edificació que preveu el viatger és l’església, amb el seu campanar que s’eleva sobre les teulades de les cases. Al davant són habituals una plaça o un carrer que marquen el centre ciutadà.

La vida civil i la religiosa no són dues realitats paral·leles, i menys antagòniques, sinó complementàries. Les esglésies són obertes a tothom com a espai de pregària i recolliment, tinguin fe o simplement busquin una mica de silenci o de consell. La casa de Déu és la casa de tots. En ocasió de les celebracions d’aquest quart centenari, em consta que moltes persones han visitat l’església per primera vegada. Siguin benvingudes. Estic segur que en Mn. Josep Mateu, l’actual rector, i en la comunitat parroquial trobaran sempre l’afecte que mereix tota persona. A l’ombra d’aquestes parets venerables s’han celebrat durant quatre segles innombrables baptismes, matrimonis i funerals. La vida de la Parròquia està lligada a les alegries i tristeses de tota la societat de Riudoms.

Cuando me corresponde la clausura de este 400 aniversario|cumpleaños, sólo puedo dar gracias a Dios por|para lo que supone la historia de este gran templo entroncada con la vida de un pueblo del Baix Camp con fuerte tradición cristiana.

Un documento del año 1450, que refleja la visita pastoral del arzobispo de la época, ya menciona que en Riudoms había dos iglesias, una dedicada a san Joan Baptista y san Joan Evangelista y otra bajo el patrocinio del apóstol santo Jaume. Y todavía hay referencias de una bula del papa Anastasi IV, de 1154, donde se menciona una iglesia anterior.

La de Sant Jaume, que hoy se conserva en toda su majestuosidad, construida con piedra de la riera de Maspujols y con una mezcla de elementos góticos clásicos y renacentistas, sigue siendo un testigo|testimonio muy relevante de la fe del pueblo, como tantos otros templos esparcidos por nuestra geografía.

Si hay una constante en el paisaje de Cataluña, y en general en el de toda España y Europa, es que la primera edificación que prevé el viajero es la iglesia, con su campanario que se eleva sobre los tejados de las casas. En frente son habituales una plaza o una calle que marcan el centro ciudadano.

La vida civil y la religiosa no son dos realidades paralelas, y menos antagónicas, sino complementarias. Las iglesias son abiertas a todo el mundo como en espacio de plegaria y recogimiento, tengan fe o simplemente busquen una pizca de silencio o de consejo. La casa de Dios es la casa de todos. Con ocasión de las celebraciones de este cuarto centenario, me consta que muchas personas han visitado la iglesia por primera vez. Sean bienvenidas. Estoy seguro que en Mn. Josep Mateu, el actual rector, y en la comunidad parroquial encontrarán siempre el afecto que merece a toda persona. En la sombra de estas paredes venerables se han celebrado durante cuatro siglos innumerables bautismos, matrimonios y funerales. La vida de la Parroquia está ligada a las alegrías y tristezas de toda la sociedad de Riudoms.

tracking