Diari Més

Creado:

Actualizado:

Al segle XIII eren freqüents els actes de pirateria, individuals o col•lectius, que tenien per objecte fer presoners per explotar-los com a obra de mà barata o vendre’ls en els mercats d’esclaus.

En aquest context va néixer l’Orde de Nostra Senyora de la Mercè, fundada l’any 1218 per sant Pere Nolasc després de ser beneficiari d’una aparició de la Mare de Déu. El Sant va ser ajudat, a l’hora de dotar el nou orde, d’un cos legislatiu, per un altre sant, Raimon de Penyafort, jurista de gran activitat a qui el papa Gregori IX va oferir l’Arquebisbat de Tarragona, però que no va acceptar, sinó que, cansat, es va retirar a un convent de Barcelona, on va morir.

Els mercedaris —és bo recordar-ho avui, en la seva festa— van ser des de l’inici persones molt generoses, capaces de fer un quart vot pel qual es comprometien a lliurar-se elles mateixes com a ostatges, mitjançant un bescanvi, si era l’única manera de rescatar una altra persona.

Per fortuna, tot i que continua en molts països la pràctica dels segrestos per obtenir recompenses, l’esclavitud tal com es va conèixer durant segles ja ha passat a la història. Ja no hi ha mercats d’esclaus com aquells que van portar a Amèrica milions d’africans en vaixells europeus.

El que hi ha ara són noves formes d’esclavitud. Hi ha treballs forçats en mines del Tercer Món que exploten els treballadors, moltes vegades menors d’edat; hi ha tràfic d’éssers humans, sobretot dones, transportades a ciutats per a ser objecte de prostitució, a vegades sota aparença de legalitat. Sense anar gaire lluny, al nord de Catalunya existia, o hi ha encara, el que presumia de ser el prostíbul més gran d’Europa.

Hi ha «turisme sexual» a països del sud-est asiàtic; tràfic d’òrgans a vegades criminal i altres per diners aprofitant l’extrema necessitat; hi ha comerç de drogues, l’administració de les quals provoca situacions en què un deixa de ser ell mateix i es torna esclau de les seves addiccions; hi ha «ventres de lloguer», hi ha empresonaments per raons polítiques i tortures carceràries…

L’esclavitud no ha desaparegut, encara que adopti noves formes. Totes les hem de combatre, començant per l’esclavitud que significa la pobresa. El Papa insisteix que hi hagi «famílies que ajudin altres famílies», que no diguin «aquest no és el meu problema». I, per descomptat, l’esclavitud del pecat, que és la més gran i que els cristians estem cridats a superar amb la gràcia de Déu. Que la Mare de Déu de la Mercè ens hi ajudi.

tracking