Els instituts escoles, una oportunitat de la Llei d'Educació de Catalunya
Els joves diuen que una de les dificultats de les escoles són els deures
La Llei 12/2009, del 10 de juliol d’educació de Catalunya (LEC), aprovada pel Parlament de Catalunya, va permetre de nou la creació de la modalitat dels institut escola (que ja havia estat introduïda per la Generalitat republicana l’any 1932) com a establiments públics d’educació a Catalunya. En concret, és a l’article 75 on es defineixen els institut escola com «aquells centres educatius que imparteixen educació primària i secundària» Aquesta tipologia de centre permet, doncs, la integració en un sol centre dels nivells d’educació infantil, primària i secundària, per tant, dels alumnes de 3 a 16 anys.
Exemple de països que tenen un sistema integrat, és a dir, que disposen d’estructures unificades d’ensenyament primari i secundari són, entre d’altres: Noruega, Finlàndia i Suècia. Altres centres de Catalunya que tenen i mantenen aquest model com un model d’èxit educatiu són els centres concertats en diferents modalitats: de 3 a 16 anys, de 0 a 18, de 3 a 18, de 0 a 16.
L’aposta pels Instituts escola és per la Conselleria d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona una aposta per un model recollit a la Llei d’Educació de Catalunya avalada i recomanada per pedadogs/gues i experts que, no només no podem oblidar, sinó que cal posar en valor en aquest moment d’innovació, de canvi, de replantejament educatiu i en un moment també de creixement de la secundària i lleugera baixada a infantil i primària.
Des de la implantació de l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) de 12 a 16 anys, els nois i noies que acaben l’Escola Primària han de canviar de centre, amb els canvis d’hàbits horaris i alimentaris que això els suposa en un moment de maduració i de canvi físic on s’haurien d’oferir els recursos i estratègies necessàries pel seu correcte desenvolupament. Un dels factors que poden intervenir a facilitar els canvis cap a l’adolescència és la continuïtat educativa i seguiment personal i familiar que pot aportar l’institut escola, a més d’un acompanyament esgraonat i més calculat del canvi i de la gestió del temps. Des del punt de vista pedagògic, el fet que l’alumnat pugui iniciar i finalitzar la seva escolaritat obligatòria mantenint un únic projecte de centre, pal•liaria alguns dels problemes que s’esdevenen del pas de Primària a Secundària, com l’aparició de professorat diferent per a cada matèria que dificulta el seguiment adient que necessiten en aquesta edat. A més, la majoria de famílies consideren que el canvi als 14 o 16 anys era i és més adient, i que a més cal fer-lo de manera més esglaonada i guiada. Els mateixos nens i nenes en una enquesta feta a Tarragona l’any 2016 durant l’elaboració del Pla de la Infància i l’Adolescència valoren que les qüestions en les quals tenen més dificultats en l’adaptació a secundaria són les matèries/deures i l’horari.
L’Institut-Escola és, doncs, una oportunitat de la llei d’educació de Catalunya i cal que es promogui la creació de nous instituts escola de titularitat pública allà on n’hi hagi demanda perquè els alumnes que acaben la primària puguin realitzar la secundària obligatòria (o almenys els primers cursos) sense haver de canviar de centre i seguint un mateix projecte pedagògic amb els mateixos interessos, objectius i metodologies, que afavoreixen la equitat però que, sobretot, porten a una idea educativa innovadora de creure en l’educació com un tot que té en compte l’individu amb tota la seva complexitat. No és només una acció empresa per reduir l’absentisme o amb caràcter social, o un pla de xoc educatiu per reduir el fracàs escolar (tot i que hi ha conclusions científicament avalades de que els instituts escola contribueixen a reduir l’abandonament escolar prematur). Va més enllà de tot això: les relacions entre l’etapa d’ensenyament primari i l’etapa d’ensenyament secundari (segons un estudi del Consell Superior d’Avaluació de Catalunya) cal considerar-les des de múltiples punts de vista.
Per tot plegat, des de la Conselleria d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona celebrem la creació del nou Institut Escola Mediterrani i donem suport a aquesta aposta acompanyant el seu projecte educatiu de centre i esperant que aquest institut sigui el primer de molts altres instituts escola públics de la ciutat. Instituts escola de 3 a 16, de 3 a 14, d’una o dues línies, amb projectes educatius singulars i diversos per enriquir l’oferta educativa de la ciutat i aconseguir l’èxit educatiu, personal i social del nostre alumnat.