Tribuna
El repte de la Part Baixa
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA
Sembla que l’Ajuntament ja té enllestit el projecte per intercanviar els terrenys que ocupen les naus industrials al voltant del Teatre Romà amb l’objectiu de guanyar per a la ciutat 6.000 metres quadrats de les rodalies d’aquest monument, cosa que permetrà seguir excavant i obtenir un conjunt arqueològic de qualitat que es pugui recuperar dignament.
Caldrà ara seguir amb atenció els plans del Departament de Cultura per a aquest espai, perquè la restauració estigui a l’alçada de les expectatives i Tarragona obtingui, finalment, el seu Teatre Romà, després de 30 anys d’abandonament del solar.
No cal oblidar, però, que aquest monument no és l’única joia patrimonial que conté la Part Baixa de la ciutat. En les darreres dècades han sortit a la llum vestigis tan importants com la Font dels Lleons o les Termes Públiques, a més de diverses basíliques paleocristianes a les que cal afegir la Necròpolis, ja coneguda, al costat de la Tabacalera.
Tots aquests llocs indiquen la importància que tenia la Part Baixa, ja en època romana. Però, lamentablement, la majoria no es poden visitar, i estan «documentats» i amagats en soterranis, al marge del coneixement públic. Tot plegat, en un barri que s’ha vist sotmès a un procés de degradació que cal revertir.
Ningú no ha pensat que una bona gestió del patrimoni podria ser un dels eixos, o l’eix capdavanter d’aquesta recuperació? Al cap i a la fi, estem parlant d’elements essencials d’una ciutat romana, que tractats acuradament podrien convertir-se en un focus de cultura, d’atracció de visitants i, sobretot, de satisfacció ciutadana, especialment entre els veïns del barri però no només ells. Tota Tarragona en sortiria guanyant.
Segurament que sí, que algú ja ho ha pensat, però aquí topem amb un dels problemes endèmics que pateix la ciutat i el país: la manca de coordinació entre administracions, l’absència d’una planificació conjunta a mitjà i llarg termini pensada per resoldre les necessitats dels habitants. Les circumstàncies polítiques actuals, a sobre, no ajuden a avançar en aquest sentit, més aviat tot el contrari.
Benvinguda sigui l’ampliació del Teatre Romà amb l’enderroc dels magatzems que té al voltant. Esperem que les obres a l’interior del monument es facin amb el rigor necessari. Però no oblidem la resta dels vestigis que estan connectats amb aquest lloc tan significatiu. Per ells mateixos, i per la dignificació de la Part Baixa. Les administracions, totes, estan en deute amb els veïns i les veïnes.