Diari Més

Als Quatre Vents

El primer dia de l'any

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

L anys després de la clausura del Concili Vaticà II, el papa Pau VI va instituir per a cada primer dia de l’any, a partir de l’1 de gener de 1968, la Jornada Mundial de la Pau. Es compleixen ara 50 anys.

El món es trobava sumit en la «guerra freda» entre els dos blocs, i en guerres calentes, com la del Vietnam; però fins i tot dins l’Església havia entrat la divisió, entre tradicionalistes que no acceptaven la reforma conciliar i progressistes que n’abusaven, menyspreant la tradició i la jerarquia i adequant les veritats de la fe o els ritus litúrgics a les seves opinions. El 21 de maig de 1972 un boig australià d’origen hongarès va atemptar contra la Pietat de Miquel Àngel a la seva capella del Vaticà i va causar notables destrosses a la famosa escultura, un fet que es va prendre com un signe de la crisi de l’Església. Pau VI va visitar entristit aquella obra d’art, una de les millors de la història. L’Església, com l’escultura, sempre ha estat sotmesa a forces que volien destruir-la. El Papa es va reafirmar en el fet que el món necessita la pau i la protecció de la Mare de Déu. Va ser ell qui va traslladar la festa de la Maternitat Divina de Maria de l’11 d’octubre a l’1 de gener, unint així la celebració de la pau a la de la Mare de Déu.

Aquesta relació entre la Mare de Déu i la pau del món té les seves arrels en el Gènesi, quan Déu fa la promesa de redempció en la nova Eva; també en la profecia messiànica d’Isaïes, i encara una ressonància claríssima en la nit de Nadal. Maria porta al món Jesús en una cova de Betlem, i el primer anunci de la bona nova el reben uns pastors dels voltants que escolten el cant angèlic: «Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima.» És simbòlic començar el nou any meditant sobre la pau, invocant-la per a Catalunya i per a tothom, començant per la pau a les famílies. Que la Mare de Déu, Regina Pacis, estengui el seu mantell maternal sobre nosaltres perquè construïm una societat fraternal en la qual no sols respectem opinions diferents, sinó que estimem les persones, especialment les més necessitades. Amb aquests desitjos, demano al Senyor que 2018 sigui un any molt feliç per a tots en la pau de Déu.

tracking