Diari Més

Als quatre vents

Martin Luther King

Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Creado:

Actualizado:

L’octubre de 1964 Martin Luther King es trobava a l’Hospital St. Joseph d’Atlanta sotmetent-se a una revisió mèdica pel seu deteriorat estat de salut, malmesa pels seus anys de lluita titànica contra la segregació racial. Allí, al llit, li va arribar la notícia de la concessió del Premi Nobel de la Pau.

Acompanyat de la seva dona, Coretta, a primers de desembre va viatjar a Suècia i Noruega per recollir el premi. En el seu camí es va aturar a Londres, on va ser convidat a predicar a Saint Paul.

En el majestuós temple va pronunciar el seu discurs sobre «les tres dimensions». La primera és «estima’t tu mateix», que és la longitud de la vida; la segona és «estima el teu proïsme com a tu mateix», que és l’amplada; però mai no oblidis la tercera: «Estima Déu amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tot el pensament», que és l’altura de la vida.

En el document de concessió del Nobel es deia: «El doctor King ha aconseguit mantenir els seus seguidors fidels al principi de no-violència. […] Sense l’eficàcia d’aquest principi, les marxes i demostracions podrien fàcilment haver estat violentes i haver abocat a saquejos i vessaments de sang.»

En el present mes d’abril commemorem el 50è aniversari de l’assassinat de Martin Luther King, ocorregut el 4 d’abril de 1968 a mans d’un tirador expert, quan es trobava al balcó d’un hotel de Memphis.

La història el va convertir en un referent mundial de la no-violència, al costat de Gandhi. Els dos es van inspirar en la doctrina de Jesucrist d’amor i perdó, de fraternitat universal i d’igual dignitat de totes les persones.

Des de la seva església de Montgomery, de confessió baptista, de la qual era pastor, no va contemplar passivament la injustícia de la segregació racial i el menyspreu a la població negra al sud dels Estats Units. La va denunciar i es va posar a disposició de la seva comunitat per lluitar-hi en contra, però sempre de manera pacífica, desterrant del seu pensament l’odi i de la seva acció, la violència.

Va saber què eren les amenaces, els empresonaments, els atemptats, i al final la mort. Jesucrist va proporcionar el principi; Gandhi, el mètode, i Luther King, l’aplicació a una situació concreta: la discriminació en els autobusos de la capital d’Alabama.

És un exemple per a tot cristià, també per als catòlics, que celebrem igualment una figura universal que va saber reflectir en circumstàncies molt difícils la veritat de l’Evangeli.

tracking