Als Quatre Vents
Els Jocs del Mediterrani de Tarragona
Arquebisbe de Tarragona
El Mar Mediterrani (mar enmig de terres) no és una gran extensió d’aigua si se la compara amb altres, ja que té 3 milions de quilòmetres quadrats, enfront dels 106 de l’Oceà Atlàntic o els 180 milions del Pacífic.
Però el Mediterrani està vorejat per països que han construït el que anomenem la cultura occidental, hereva de les civilitzacions grega i romana i amb el segell del cristianisme. Aquests països riberencs tenen en comú moltes coses, fins i tot un clima en general benigne i uns cultius característics.
En base a aquestes sintonies es van organitzar l’any 1951 els primers Jocs Olímpics de la Mediterrània, que enguany se celebren a Tarragona. Des del 22 de juny fins a l’1 de juliol, les nostres seus i subseus olímpiques acolliran atletes dels tres continents banyats pel mar: hi estaran representats disset països europeus, dos asiàtics i cinc africans.
En l’estela del moviment olímpic, arrelat a l’antiga Grècia, gaudirem d’una multiplicitat de proves esportives. En la seva millor versió l’esport agermana les persones i els pobles. Tarragona es convertirà aquests dies en la capital d’aquest esforç que posa en relleu les habilitats humanes i la solidaritat fonamentada en la mateixa consideració de tots i en el respecte a unes normes comunes.
Penso que aquesta dinàmica olímpica no sols es reflecteix en l’estat físic dels seus atletes, sinó sobretot en les seves qualitats morals: esforç, predomini de la voluntat, constància, respecte a l’adversari, reconeixement dels mèrits aliens.
En la vida espiritual es pot establir un paral·lelisme. Així ho va fer sant Pau en la seva primera Carta als Corintis, quan escriu: «¿No sabeu que a l’estadi tots els corredors es llancen a la cursa, però només un s’emporta el premi? Correu bé per poder-vos-el endur! L’atleta s’absté de moltes coses, i tot per guanyar-se una corona que es marceix, mentre que nosaltres n’hem de guanyar una que mai no es marcirà» (9,24-25).
Celebro que Tarragona i poblacions properes acullin aquests Jocs i desitjo expressar la meva gratitud als impulsors de la candidatura, a tots els qui hi han treballat i en especial als voluntaris que ajudaran a l’èxit d’aquesta convocatòria fent que els nouvinguts es trobin com a casa seva.
Finalment, també serà important que les instal·lacions inaugurades, després de molts esforços per al seu finançament, quedin al servei de les persones que viuen en aquestes poblacions i els seus barris.
Són pensaments que em venen en contemplar aquest esforç esportiu realitzat per a la celebració d’uns Jocs als quals els desitjo el millor.