Tribuna
Accionistes de Banco Popular: com recuperar els diners
Advocat del Col·lectiu Ronda
Més de 300.000 accionistes de Banco Popular han vist com el valor de les seves inversions es reduïa a zero amb la declaració d’inviabilitat de l’entitat i posterior adquisició per part de Banco Santander. Les pèrdues han afectat grans grups inversors, per descomptat, però també a moltíssims petits estalviadors que van adquirir les seves accions seguint el consell dels empleats de la mateixa entitat i en la confiança absoluta que invertien en un banc que gaudia d’una excel·lent salut financera.
Un nombre important d’aquestes persones que ara han perdut el valor de la seva inversió van adquirir les seves accions l’any 2016 en el marc de la darrera ampliació de capital que Banco Popular va fer abans de la seva definitiva resolució. I és precisament aquest grup d’accionistes a qui més se’ls hi ha aplanat el camí per reclamar judicialment la devolució dels seus diners.
Recentment, la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha publicat un contundent informe que assenyala la cúpula directiva de Banco Popular com a responsable d’haver falsejat els comptes del banc corresponents, precisament, l’any 2016 amb la intenció d’oferir una falsa imatge de solidesa financera. L’informe, realitzat a petició de l’Audiència Nacional que actualment desenvolupa una investigació per depurar les possibles responsabilitats relacionades amb la caiguda de l’entitat, considera que aquesta forma d’actuar comporta la comissió d’un delicte de frau contra els inversors, doncs aquests van adquirir les seves accions atretes per una imatge de solvència que estava molt allunyada de la realitat i, per tant, no podien ponderar adequadament el veritable risc d’adquirir-les. O dit d’altra forma, els accionistes que van comprar les seves accions coincidint amb aquesta ampliació de capital de 2016 poden exigir la nul·litat de la seva compra i com a conseqüència, la devolució íntegra dels diners que van invertir.
La legislació vigent empara el nostre dret a recuperar els diners de les accions tal com ha succeït, per exemple, amb els accionistes de Bankia que es van trobar en una situació anàloga a la dels damnificats pel Banco Popular. En el seu cas, els tribunals han avalat les peticions de devolució dels diners un cop ha estat provat que la sortida a Borsa de l’entitat es va fer sobre la base d’una informació comptable i financera que no reflectia la situació real de Bankia. Una situació, doncs, absolutament comparable amb la dels accionistes del Popular que van adquirir les accions el 2016, l’any que segons la CNMV ha quedat provat que es van cometre greus irregularitats comptables a l’entitat. I la investigació continua. Encara, possiblement, queden per descobrir altres pràctiques fraudulentes que puguin afectar més exercicis, ampliant la base d’accionistes amb dret a reclamar.
Quan comprem accions, assumim el risc de pèrdues. Però això no significa que tot s’hi valgui. Les empreses, també els bancs, tenen regles a complir. I si hem estat víctimes d’un engany, com sembla que ho han estat els accionistes de Banco Popular, tenim dret a reclamar els nostres diners.