Tribuna
Un nou model de governança a Reus
Candidat del PSC a l’alcaldia de Reus
Coincidint amb el Dia Internacional de la Democràcia del passat 15 de setembre, investigadors de la New York University publicaven un article sobre el CrowdLaw, un moviment que vol impulsar processos de participació ciutadana en l’àmbit legislatiu, que permetin aprofitar el coneixement dels ciutadans en la creació de lleis i, així, millorar-ne la qualitat. El model, que ja apliquen alguns països com Finlàndia o Brasil, sorgeix de la hipòtesi que les institucions públiques funcionen millor quan estimulen el compromís ciutadà.
I és, precisament, en base a aquesta hipòtesi, que el dia anterior havia centrat la meva intervenció en la presentació de la candidatura per Reus a les eleccions municipals del 2019. Salvant les distàncies, perquè en un ajuntament no es fan lleis, em mou la il•lusió de revolucionar la manera de fer política local, implicant la ciutadania, per tal que els grans projectes puguin ser treballats i consensuats de forma compartida.
Reus reclama un canvi de governança urgent en tots els àmbits i cal aprofitar el coneixement ciutadà per millorar la manera de fer política. La societat civil, empresaris, botiguers, sindicats, associacions veïnals, entitats de tota mena han d’aportar les seves idees. No parlo de simples processos de participació ciutadana. Vaig més enllà. Parlo d’obrir espais compartits a l’hora de prendre decisions, detectar necessitats, afrontar problemes, trobar solucions, etc. Només així podrem fer una política adequada a les demandes dels reusencs i reusenques.
Ara més que mai cal escoltar la veu de la ciutadania, governar per les persones però amb les persones. Reus té moltes potencialitats i, probablement, la més important és el seu capital humà. La seva gent. El meu compromís és que l’Ajuntament treballi de la mà d’aquest capital humà per fer que les iniciatives i reptes de la nostra gent siguin escoltats, acompanyats i ajudats per una administració pública moderna, professional, competent, reconeguda i alineada amb un projecte compartit de ciutat.
I la primera tasca serà l’elaboració d’un pla estratègic actualitzat que concreti aquesta visió compartida de la ciutat i el seu paper en el territori a 10 anys vista. Definirem el nostre futur com a comunitat, on volem anar i com ho farem. Ens caldrà il•lusió, passió, compromís i dedicació. Ens hi posarem a l’inici del mandat, perquè no es pot treballar sense un pla d’acció concret i ben definit. La ciutat disposava d’aquest projecte, però l’actual govern l’ha ignorat. És hora de reivindicar aquest esforç col•lectiu i cooperatiu i actualitzar aquella diagnosi, visió, objectius i propostes d’actuació.
Tornarem a posar les persones al centre de l’acció política. Aquest serà l’element clau per tornar a fer de Reus la ciutat d’oportunitats, emprenedora, dinàmica i capdavantera que històricament ha estat i que ens hem de conjurar perquè torni a ser.