Diari Més

Un nou model d'habitatge per a joves està en camí

Primer Tinent d’Alcalde a Valls

Creado:

Actualizado:

Una de les evidències que tenim a Valls és la manca d’habitatge assequible. Es podria pensar que hi ha un parc d’habitatges suficient, ja que en passejar pel carrer veiem que molts estan buits. És cert, però igualment certes són les dificultats en la seva rehabilitació. Aquests dos conceptes, manca d’habitatge i habitatge buit, ens ha de fer reflexionar sobre quin model de creixement urbanístic volem. Normalment els creixements es basen a posar sol a disposició dels promotors, aquesta decisió comporta uns beneficis per la ciutat: es desenvolupen sectors i es poden fer zones verdes i equipaments derivats de l’aprofitament urbanístic. Però per contrapartida deixem que les zones degradades continuïn degradades. A ERC defensem que els principis de sostenibilitat, reutilització i reciclatge, que tant presents els tenim en temes de medi ambient , s’apliquin també en la planificació urbanística i l’habitatge. Per això el model urbanístic i d’habitatge que ens agrada per a Valls prioritza la recuperació de finques i immobles de tot el nucli urbà davant de l’expansió del sòl urbanitzable. Cal tornar a la vida aquells espais dins del nucli urbà, sigui al Barri Vell o en altres barris, que estan en desús, portant-hi nous veïns que gaudiran dels serveis i equipaments municipals que ja tenen aquestes zones, alhora que es reforçarà i cohesionarà el col·lectiu veïnal del barri.

Seguint aquesta línia de treball, ens plantegem una actuació urbanística per facilitar habitatge als joves. Aquesta setmana, hem aprovat en Junta de Govern iniciar els tràmits d’expropiació d’unes finques del Barri Antic per construir un nou bloc d’habitatges pensat principalment per a joves. L’any passat, vam decidir aprovar una modificació del POUM que permet expropiar immobles en desús i aprofitar les finques per fer-hi habitatge dotacional públic. Aquest primer projecte que es farà a la ciutat naixerà en uns immobles entre els carrers Santa Marina i Sant Francesc que s’enderrocaran, i la finca es cedirà per a la promoció d’aquest tipus d’habitatge cooperatiu.

Els vuit pisos que es faran en aquest nou edifici del Barri Antic tindran uns 50 metres quadrats cadascun i estaran pensats sobretot per a joves i es realitzarà en un model de gestió d’habitatge cooperatiu. El món canvia, els models evolucionen, sorgeixen noves respostes a les necessitats socials, i hem de tenir la ment ben oberta i ser receptius a tot allò que comporta un benefici per a Valls. Perquè ser jove amb pocs recursos econòmics i voler tenir habitatge propi semblen avui en dia conceptes incompatibles. Sovint ho són, si el que es pretén és assolir l’objectiu acudint al mercat immobiliari i fent front als preus que aquest determina. Tenint en compte aquesta realitat, l’accés a un habitatge digna i assequible per als joves que es volen emancipar és una de les premisses que guia el nou model d’habitatge per a Valls. El model cooperatiu no és un lloguer ni una compra, és una modalitat innovadora que pren força a molts països i que a la nostra ciutat posem en marxa per primera vegada com a actuació pública. I ho fem al Barri Antic, la zona més necessitada d’intervencions immobiliàries i de nous veïns i veïnes, seguint les petjades de molts ciutadans que ja han apostat fa temps per aquest camí.

El model de cessió d’ús es basa en una cooperativa d’usuaris i habitatges on la propietat dels immobles resideix en mans de la cooperativa a la vegada que els seus membres es beneficien d’un ús indefinit i transferible de l’habitatge a canvi d’una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible, que des de l’ajuntament treballem perquè les quotes oscil·lin entre els 220 i els 275 euros. I si han de deixar l’immoble per motius laborals o personals, l’entrada inicial se’ls retorna. Els socis i usuaris gaudeixen d’avantatges econòmics clars, ja que no han de sotmetre’s al pagament d’una hipoteca a llarg termini ni han de pagar quotes mensuals elevades, que fluctuen en el temps. La quota cooperativa és sempre la mateixa al llarg dels anys d’ús de l’habitatge. Per tant, aquest és un model que trenca els esquemes tradicionals de la propietat, és cooperatiu i més social, és la ciutadania la qui decideix com vol que sigui el seu habitatge des del minut zero. És el punt de partida per desenvolupar en el futur més projectes en aquesta zona de la ciutat i en altres àrees del nucli urbà.

L’habitatge cooperatiu és un model de promoció i construcció d’habitatges que es basa en l’economia social, i per tant no és especulatiu, sinó social i sense afany de lucre. La propietat col·lectiva comporta un major arrelament al barri i sinergies entre el grup de socis cooperatius que integren un determinat projecte.

En definitiva, les polítiques públiques d’habitatge que promou un ajuntament com el nostre també posen el seu granet de sorra en aquest ambiciós model de transformació social que volem per a Valls.

tracking