Diari Més

Tribuna

La URV, pionera a Catalunya amb la inserció laboral de persones amb capacitats diferents

Mestra i pedagoga

Creado:

Actualizado:

El dimarts 11 de desembre a la sala de Juntes de la universitat Rovira i Virgili s’ha fet la inauguració oficial del curs Inserlab. Aquest es un curs dins dels programes de garantia social adreçats a joves amb necessitats educatives especials per la inserció laboral. Tots els presents en la inauguració pares, professorat, representants polítics, mitjans de comunicació...hem pogut copsar la il.lusió i la motivació que ens han presentat els 15 nois i noies que participen en el programa.

Aquest programa l’ofereix la URV dins de la càtedra d’Inclusió Social amb la finalitat de poder donar opcions d’inserció laboral a persones amb capacitats diferents i poder gaudir dels recursos, espais, activitats, a la vegada que ofereix la possibilitat de treballar competències claus en el desenvolupament personal i social. El curs en sí, pretén obrir un tast en diferents tallers de cara a descobrir el seu projecte vocacional i professional i a la vegada empoderar amb eines i estratègies aquests joves els quals alguns d’ells estaven en centres especials de treball i han vist l’oportunitat de seguir estudis i continuar la seva formació per adquirir competències digitals , habilitats socials, d’autonomia personal i emocional i emprenedoria.

Els joves són conscients i així ho han manifestat en un vídeo, que ja estan cansats que se’ls etiqueti i en alguns casos menysvalori, ells volen ser i tenir les mateixes oportunitats que d’altres, i superar les barreres que tenen i que la mateixa societat de vegades els posa, ja que, en ple segle XXI encara existeixen massa discriminacions, prejudicis i estereotípies sobre les persones amb capacitats diferents, quan ells en mes d’una ocasió i sempre que poden ens demostren fins on son capaços d’arribar.

En la meva experiència laboral he tingut la sort de poder acompanyar famílies i alumnes al llarg de la seva escolaritat obligatòria i recordo prou bé quan acabaven l’EGB i la primària com per aquests alumnes de centres escolars ordinaris se’ls hi acabava la vida escolar, tenien com opcions poder entrar en un centre d’educació especial, quedar-se a casa o en un centre especial de treball, i com les famílies han de lluitar i buscar omplir els seu dia a dia perquè no es tanquin en si mateixos i acabi afectant la seva salut personal i familiar.

El curs 2004-05 el Departament d’Ensenyament va fer una aposta perquè poguessin estudiar als instituts, en aquell moment es va crear el recurs de les USEE ( Unitats de Suport a l’Educació Especial ) la primera de la Delegació Territorial de Tarragona a l’INS Narcís Oller de Valls. En l’actualitat s’han anat estenen i creant per diferent instituts i tot i haver una bona oferta encara quedem per sota del que es necessita, sobretot en algunes zones on la demanda es menor.

El curs passat amb l’aprovació del Decret 150/ 2017 d’atenció educativa a tot l’alumnat, es va modificar la idea i la filosofia de les USEE com a SIEI ( suport intensiu a l’escola inclusiva ) entenen que calia donar un pas més i l’alumnat formar part de l’aula ordinària per poder participar, relacionar-se i aprendre.

Aquest curs 2018-19 s’ha fet realitat a la ciutat de Tarragona i mercès a la Cátedra d’Inclusió Social de la URV i la ONCE el fet que aquests alumnes puguin continuar en el sistema educatiu universitari i això, per molts d’ells els ha obert la porta que tenien vetada i que alguns hi somiaven però creien que mai podria arribar aquest dia.

Es des de l’escolta dels seus comentaris, les seves il.lusions, somnis, esforç, alegria ... que m’he sentit empesa a ser veu d’ells i de les famílies per donar les gracies a tal iniciativa i animar a seguir i anar més enllà, amb un ple dret per accedir a aules obertes, donant-los la possibilitat de que ells puguin continuar aprenent. Les Institucions i entre elles les universitats poden fer un gra paper en desenvolupar capacitats i el més important l’afecte social que això implica per ells, no podem tancar cap porta, perquè ells també tenen molt que donar-nos i ensenyar-nos a tots nosaltres.

tracking