Diari Més

Tribuna

El contracte de Parcs i Jardins: un exemple prou revelador

Portaveu del grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

La importància que atorguem algunes a la fiscalització de les empreses externes no és cap novetat. Hi ha qui ens titlla de pesades, nosaltres preferim definir-nos d’una manera menys barroera i menys despectiva: som persistents i insistents. La raó és senzilla, la tercera part del pressupost municipal va a parar a mans d’aquestes empreses que gestionen els serveis públics externalitzats.

Després de rebre queixes recurrents sobre l’estat de les fonts d’aigua i de les zones verdes a la ciutat, el novembre passat la CUP vam sol·licitar una sèrie de documentació per comprovar el compliment del contracte responsable, el de Manteniment de Parcs i Jardins, especialment la part relacionada amb el Lot principal, gestionada per Urbaser i Ambitec. La documentació que ens van proporcionar era totalment esbiaixada, fins i tot podria ser que estigués manipulada. Així i tot, qüestions transcendents van quedar al descobert: l’absència de maquinària i dels vehicles necessaris per a la prestació del servei i el fet que no se substitueixen els treballadors i treballadores absents, la qual cosa obliga als professionals a haver d’assumir molta més feina, a banda que difícilment permet donar compliment a les obligacions del contracte.

Som davant d’un cas greu. El govern és coneixedor d’incompliments alarmants pel que fa a un contracte i la seva resposta és mirar cap a una altra banda, permetent que l’empresa ampliï quantiosament el seu marge de benefici a costa de l’erari públic i de no prestar correctament un servei públic. És inadmissible que s’hagin certificat els treballs quan el contracte no s’està complint, tant pel que fa a l’adquisició de maquinària i vehicles necessaris com a la substitució del personal. Al cap de gairebé mig any, és incomprensible que no s’hagi rescindit el contracte. Això ens obliga a concloure que si no ho haguéssim posat sobre la taula, probablement l’empresa es passaria tota la durada del contracte sense la maquinària i sense la dotació de personal necessària, doncs ens consta que així va ser en el cas de l’anterior contracte.

El pitjor de tot plegat, però, és que tenim el convenciment que no es tracta d’un cas anecdòtic, sinó que exemplifica el que està passant a la ciutat amb els contractes externalitzats a mans de les grans empreses multiservei. Tarragona es troba en un estat de degradació creixent com a conseqüència dels múltiples incompliments dels grans serveis externalitzats, i això passa perquè el govern ho permet. Les queixes veïnals que es repeteixen arreu de la ciutat tenen a veure amb això mateix: enllumenat, parcs infantils, la neteja de la ciutat, etc. En el cas de la brossa, una sola persona ha de vetllar pel compliment d’un contracte de més de 20 milions!

L’administració pública no pot permetre que els serveis no es prestin correctament i que les plantilles hagin de treballar en condicions que en cap cas són les òptimes, perquè les empreses puguin ampliar els seus beneficis. Aquest és el motiu pel qual sempre hem apostat per la municipalització dels serveis públics. No només ens neguem a acceptar aquest espoli sistemàtic, sinó que volem que els treballadors i treballadores gaudeixin d’unes bones condicions laborals i que a la ciutat els serveis funcionin correctament. Aconseguir-ho, només depèn d’una cosa: voluntat política.

tracking