Diari Més

Creado:

Actualizado:

La ciutat de Tarragona ocupa la quarta plaça en el rànquing de ciutats insegures, segons l’informe sobre criminalitat del 2018 elaborat pel Ministeri de l’Interior. D’entrada no és una bona notícia però cal interpretar-la amb calma per poder aplicar mesures correctores. És pitjor la fotografia de Barcelona, Marbella i Madrid i tanca el quintet Palma de Mallorca. Les quatre ciutats companyes d’aquest sinistre viatge són molt més grans i per tant amb unes dinàmiques demogràfiques i de moviment de persones diferents de les de Tarragona. Aquest és un primer element a tenir en compte. És una qüestió purament estadística. Però fixem-nos en les poblacions que surten al cinc inicial de les més segures segons l’informe ministerial: Gijón, Logronyo, Oviedo, Torrejón de Ardoz i Castelló de la Plana. Amb aquestes ja no hi ha tantes diferències de població.

Algunes són capital de província, altres tenen estructures socioeconòmiques similars i altres també tenen mar i turisme. Per tant a Tarragona hi deu haver marge de millora per incrementar la seguretat de Tarragona. I estem parlant de dades objectives, no de la percepció sobre la seguretat que seria un altre tema. Probablement la coordinació entre els cossos de seguretat i la revisió dels agents disponibles pot ser un dels camins a recórrer.

Estem parlant de Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guardia Civil. Però la base de la seguretat està a atacar l’origen de la criminalitat sense fer demagògia ni alarmisme. En aquest punt caldria conèixer amb detall la tipologia d’aquestes 73,34 infraccions penals per cada mil habitants que descriu el document del Ministeri. És una informació fonamental per dissenyar estratègies i accions preventives.

Confio que alguna institució pública ja estigui treballant en aquestes dades per articular polítiques que acostin Tarragona a les ciutats més segures. L’educació, les condicions de vida dignes, les oportunitats de futur per la gent més jove, el foment dels valors com la solidaritat, la convivència i el respecte són alguns dels vímets que ens permetrien construir el cistell de la seguretat ciutadana. I això no és feina només de les comissaries sinó de les famílies, les escoles, les entitats i les institucions. Fóra bo fer una passejada per Gijón, Logronyo, Oviedo, Torrejón de Ardoz i Castelló de la Plana per saber si és que han estat de sort o com s’ho han fet fins ara per prendre nota i copiar models. I aquest lideratge correspon a l’Ajuntament. Candidats i candidates, prenguin nota!

tracking