Diari Més

Creado:

Actualizado:

L’Ajuntament de Reus ja té govern amb majoria absoluta. Les negociacions per aconseguir-lo han estat llargues, intenses i a moltes bandes, potser masses. El desenllaç de tot plegat ens ha deixat una repetició formal del pacte de l’anterior mandat amb Junts per Reus –marca electoral dels neoconvergents–, Esquerra Republicana i Ara Reus però amb una distribució de regidors i regidories ben diferent i una innovadora vicealcaldia que ostenta Noemí Llauradó que per raons de pactes nacionals va renunciar al govern d’esquerres (ERC; PSC i CUP) que li hauria donat l’alcaldia que finalment ha tornat a mans de Carles Pellicer. Pellicer i Llauradó tenen el repte de demostrar que l’actual artefacte polític compartit amb Ara Reus pot funcionar i servir per desenvolupar un únic projecte de gestió i transformació de la ciutat. Una cosa és voler i l’altre poder. Els dos s’hauran d’esforçar per minimitzar el risc que tota aquesta operació acabi sent una mera distribució de cadires i de quotes de poder que desemboqui en un regne de taifes.

El bon govern de la ciutat de Reus demana una majoria estable –ja s’ha assolit– però també un full de ruta, una partitura, que encara no coneixem i que hauran de saber interpretar el més afinadament possible per evitar que tot plegat es converteixi en una olla de grills. I tampoc sabem encara quin paper jugaran els grups a l’oposició -especialment PSC i CUP - quan tothom s’ha omplert la boca de la paraula diàleg. De moment, el dur discurs del socialista Andreu Martín durant la investidura de l’alcalde carregant contra la republicana Noemí Llauradó pel frustrat govern d’esquerres, i la decisió de la CUP de rebutjar l’oferiment d’incorporar-se al govern actual per formar una mena de pòquer estrambòtic ens indiquen que socialistes i cupaires tenen ganes de marcar perfil propi durant els quatre anys que ens esperen. Hi ha massa incerteses polítiques -l’ombra d’unes noves eleccions generals i de l’avançament de les autonòmiques - i interrogants judicials –judici del procés i el cas Innova– que poc o molt tornaran a condicionar la vida política local. Per tant a Reus també tindrem un mandat força entretingut que posarà a prova la solidesa del compromís dels grups municipals de govern i d’oposició amb els seus votants i amb el conjunt de la població. A Pellicer, Llauradó i Rubio se’ls gira feina però també a Martín, Llorens i Garcia.

Un panorama polític local ben entretingut que, si no hi ha hagut cap canvi de darrera hora, es completarà avui amb l’elecció de Noemí Llauradó com a primera presidenta de la Diputació de Tarragona.

tracking