Tribuna
Els primer a donar exemple
Regidora del grup municipal de Junts per Tarragona
La lluita contra el canvi climàtic s’ha convertit en un dels punts prioritaris de l’agenda política tant en l’àmbit global com a escala municipal. Els plàstics d’un sol ús són un dels grans botxins d’aquesta lluita. Encara avui estan tan presents al nostre dia a dia que no som conscients del gran perill que suposen.
El passat 19 de juliol, Tarragona va decretar l’emergència climàtica, una declaració que admetia el paper clau que ha de jugar l’Ajuntament en aquesta matèria. Però mentre l’alcalde llegia de forma solemne la declaració institucional al saló de plens, les taules dels consellers i conselleres s’anaven omplint d’ampolles d’aigua. Val a dir que la sala no està climatitzada i la temperatura convidava a hidratar-se. No obstant això, la imatge del saló ple de residus de plàstic d’un sol ús va ser prou impactant per reflexionar.
Tots els grups municipals estem d’acord en el fet que l’Ajuntament ha de jugar un paper important liderant la ciutat cap al canvi d’hàbits, consums i, molt especialment, sensibilitzant i conscienciant la població. Però també hem de tenir clar que els 27 consellers i conselleres que conformem el consistori, així com tots els treballadors de la casa, som els primers que hem de donar exemple. Totes i tots som protagonistes d’aquest canvi.
Mesures com el decret signat el 2018 a Tarragona, a partir del qual es prohibia l’ús de gots d’un sol ús i s’obligava a utilitzar gots reutilitzables a la via pública demostren que cal ser valents a l’hora de prendre mesures concretes i avançar cap a la sostenibilitat i l’estalvi de recursos. La implantació del got reutilitzable va fer que, per exemple, l’any passat per Santa Tecla es deixessin de gastar més d’un milió de gots d’un sol ús i es deixés de generar més d’una tona de residus plàstics.
El passat mes de març, l’Ajuntament de Barcelona es va apuntar una altra fita. El consistori de la capital catalana va aprovar una instrucció per suprimir els gots de plàstic i l’aigua envasada a totes les dependències municipals. És un primer pas, un de molt important per avançar cap a la sostenibilitat local i global, però hauria d’anar més enllà, incorporant criteris ambientals en les compres o la contractació de subministraments de serveis i obres a l’administració, tant a escala general com local.
Canviar les ampolles de plàstic per gerres o gots reutilitzables als plens, substituir les fonts de garrafa per fonts d’aigua de la xarxa dins de les dependències municipals, promoure campanyes de sensibilització entre tots els treballadors i usuaris... Aquesta és la línia a seguir. Reduir i aspirar a eliminar els plàstics d’un sol ús està a les nostres mans.