Diari Més

Creado:

Actualizado:

El model de turisme que tenim té molts detractors, però cal defensar-lo tot esperant que els responsables facin els passos necessaris per a no posar en risc la riquesa i els llocs de treball que ara veiem la seva importància malgrat tot.

Des de fa dècades el turisme és un dels principals motors de l’economia, cal recordar-ho; jo hi afegiria que la modernització d’Espanya té d’agrair molt a aquest sector, sobretot si parlem del anys 60 i 70 del segle passat, on el contacte amb gent de fora va ajudar a modernitzar el país, cert també que en molts casos el territori va sortir-ne perjudicat sobretot construint i malmetent parts importants de la costa. Aquest fet ha portat durant molts anys una corrent d’opinió contraria al turisme de temporada.

Molts de nosaltres ens varen fer grans amb el creixement de les poblacions de la costa, on els estius la població es multiplica d’una manera molt gran i els hivern part d’aquestes es converteixen en ciutats molt poc habitades, jo sempre he pensat malaguanyats tots els esforços i tenir tants mesos pisos i hotels tancats.

Enguany tot s’ha girat, la Covid19, ens ha posat a tots al davant del mirall, el turisme a rebut de valent una patacada mai pensada i amb conseqüències dramàtiques, ho dic pensant tant amb tots aquells que viuen directament com amb la cascada d’empreses que els hi son subministradores, cal que no ho perdem de vista, son moltes persones afectades.

Veure els carrers de Salou mig buits amb hotels tancats i amb botigues que tampoc han obert és molt preocupant i trist, segur que el proper hivern no serà gens fàcil.

Malgrat tot, cal aixecar el cap, repensar i treure conclusions que ens serveixin per a millorar el model en tots els sentits, el turisme de sol i platja ja sabem el recorregut que té, ara és un bon moment per a donar passes endavant cercant nous horitzons a partir del que ja existeix, que no és poc, durant els darrers anys cal destacar els esforços fets amb el turisme esportiu i familiar.

Cal modernitzar infraestructures, reciclar el que calgui, pensant sempre amb les persones fent que el turisme sigui capdavanter de la innovació tecnològica, més sostenible, respectuós amb el medi ambient i amb llocs de treballs de qualitat per tal de sortir enfortits i en bona posició.

El nostre territori és un punt de referència internacional geogràficament ben situat i ben comunicat, ara és l’hora de sumar tots el potencials, que diguem-ho tot, poques vegades han anat junts, tenim conjunts declarats Patrimoni Mundial, Poblet i Tàrraco, som part de la Ruta del Cister, el Modernisme, el Delta de l’Ebre, les muntanyes de Prades, segur que em deixo indrets únics que cal posar en valor, també la nostra gastronomia ha de ser tinguda en compte i des del romesco als calçots, per posar uns exemples i que tot formi part d’un mateix paquet, el Sol i la platja son molt importants però cal afegir-hi tot el que tenim el clima ens va a favor la major part de l’any.

Sumar el turisme, el patrimoni cultural i natural, i la gastronomia podria ser una bona marera de començar.

tracking