Diari Més

Tribuna

En lloc d'enfonsar la pesca, reflotem-la

Empresari

Creado:

Actualizado:

No soc del Serrallo, ni tinc tradició marinera, però la meva relació amb la pesca i els pescadors va començar fa bastants anys per temes laborals i puc dir que els conec bé. En aquest temps, he pogut conèixer les problemàtiques a les quals s'enfronten i la meva admiració pels pescadors, no ha fet més que créixer. Són tenaços i estan summament compromesos amb el mar, aquell lloc que és a parts iguals, la font de les seves alegries i de les seves penes.

Des de temps immemorials, l'ésser humà ha sortit a pescar per poder alimentar-se, de manera que el mar sempre ha resistit a l'activitat de l'ésser humà. És evident que el tipus de pesca que s'exercia a l'inici de la història tenia menys impacte que l'actual, però per aquest motiu, amb el pas dels anys s'han anat prenent mesures encaminades a protegir i propiciar la regeneració de les espècies. No és el cas, però, de la darrera normativa europea anunciada fa unes setmanes i que fixa que els pescadors han de fer front a vedes biològiques de fins a tres mesos i mig, un temps excessiu que, lluny de protegir a les espècies, el que fa és condemnar a mort als pescadors i a la feina per la qual tant han lluitat.

Ells mateixos sempre han estat a favor d'implementar mesures de protecció del recurs pesquer perquè fer-ho, és positiu per a la viabilitat de la seva activitat. És per això que han acordat i complet amb mesures com les de la reducció d'horaris per a la pesca o l'establiment de zones de tancament per preservar algunes espècies. Però la recent normativa europea no fa més que dificultar la seva tasca i enfonsar-la, quan el que hauríem de fer és justament el contrari, reflotar-la.

Davant d'aquest escenari, cal que ens preguntem què podem fer pels pescadors, molts dels quals han deixat d'exercir la seva professió. En aquest sentit, per exemple, l'any 2000 a Catalunya, hi havia 6.000 pescadors en actiu. Ara, vint anys després, aquesta xifra s'ha reduït en un 50 per cent. La importància del sector per a la nostra economia, per a la nostra cultura i per al nostre dia a dia, bé es val que fem alguna cosa, i que ens interessem per conèixer la seva problemàtica. Aquest article vol ser doncs, una humil contribució a la visibilització dels problemes del sector. Ara no es tracta de salvar a una espècie, es tracta de salvar als pescadors dels nostres ports, a tot un sector.

tracking