Tribuna
Revitalitzar la vivència espiritual
Coordinador de l'àmbit celebratiu del Consell Pastoral Diocesà de l'Arquebisbat de Tarragona
Els membres de l'Àrea de l'àmbit celebratiu del Consell Pastoral Diocesà vam presentar, en la passada reunió del 22 de maig, una reflexió sobre les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces de l'àmbit celebratiu en la nostra Església de Tarragona de cara a fer concrecions en el treball pastoral dels anys vinents.
Quant a fortaleses, vam adonar-nos que l'àmbit celebratiu és indispensable en la nostra vida espiritual, perquè la fe necessita celebrar, fer festa i trobar-se amb els altres creients. Disposem de bons espais per a portar-ho a terme, a més d'un gran patrimoni musical. També moltes de les nostres celebracions tenen arrels cristianes i la pietat popular (processons, romeries, aplecs...) és viva a casa nostra.
Pel que fa a debilitats, veiem que hi ha manca de formació litúrgica fins i tot entre les persones que participen habitualment a l'eucaristia, cosa que provoca que la litúrgia no sigui viscuda amb profunditat. També notem una manca de pedagogia espiritual i que molts cristians i cristianes han perdut vivència religiosa interior juntament amb una pèrdua del sentit comunitari de les celebracions de la fe. Falta també un repertori musical més apropiat. Com a oportunitats, hem fet la reflexió que la ignorància i el desconeixement creixent del fet religiós porta algunes persones a la curiositat i l'apropament. També hi ha una set de trobar sentit a la vida i una recerca de tot allò espiritual. Finalment les noves tecnologies són una gran oportunitat.
Com a amenaces, veiem que l'individualisme actual no convida a la celebració comunitària, així com tampoc hi ajuda la gran mobilitat, sobretot els caps de setmana, que desarrela a moltes persones. També la falta de respecte i ridiculització del cristianisme que hi ha en alguns llocs provoca una forta frenada a molts adolescents i joves cristians a viure la fe en la comunitat cristiana, tancant-la a l'àmbit privat sense exterioritzar-la.
La falta de compromís i la recerca d'estils de vida que no comprometin gaire porten moltes persones a allunyar-se de la constància i fidelitat que demanen certes celebracions com l'eucaristia.
A partir d'aquesta reflexió, la Comissió va pensar en algunes accions pastorals concretes:
1. Crear una escola de pregària en línia que ajudi a introduir-se en l'espiritualitat cristiana.
2. Utilitzar més Internet per a retransmetre contingut eclesial de proximitat.
3. Fomentar les ofertes de la Delegació diocesana per a la litúrgia de cara a la formació.
4. Tenir cura de la religiositat popular perquè sigui un espai de creixement i maduració en la fe.
5. Fomentar petits grups de música i cors a les comunitats.