Tribuna
Jordi Cartanyà Benet
Regidor d'Igualtat i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Valls
Aquesta setmana tornem a fer un clam per a l'eliminació de la violència masclista, un aspecte que any rere any es reivindica i que no aconseguim erradicar. És evident que són moltes les coses que calen canviar per fer fora aquesta xacra social que tenim incrustada en la nostra societat. Cal legislació que doni musculatura jurídica i raó a les denúncies per tal d'aturar els agressors, però també cal consciència social i recursos assistencials per a les persones agredides. I molta, molta pedagogia.
La violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta que es manifesta de formes diverses (sexual, econòmica, psicològica, institucional i simbòlica, entre d'altres). Aquestes violències són fruit del patriarcat, sistema social que situa l'home en una posició dominant i superior envers les dones. Cal deconstruir la nostra societat per poder superar les desigualtats i crear noves formes de relació basades en la llibertat i la igualtat.
Legislativament s'ha avançat molt. A finals de l'any passat, es va aprovar la llei 17/2020 que contemplava la violència obstètrica i la violència digital. I un fet fonamental en les agressions sexuals que és el concepte de consentiment sexual. Aquest s'ha de fer des de la llibertat i ha de romandre durant tota la pràctica sexual. No hi ha consentiment si l'agressor crea unes condicions o s'aprofita d'un context que, directament o indirectament, imposin una pràctica sexual sense comptar amb la voluntat de la dona. Per tant, hem dotat de més eines a les víctimes per poder culpar i retre comptes als agressors.
Però per aturar les violències masclistes, cal que ens hi impliquem a fons. No podem tolerar cap actitud, per petita que sigui, que victimitzi les dones. Perquè es comença amb micromasclismes i s'acaba amb actituds de violència. No podem adoptar l'actitud d'espectadors davant d'un comentari mal sonant, una actitud inapropiada, una discriminació laboral de gènere... si ho tolerem, som còmplices d'aquestes actituds violentes.
És a les nostres mans canviar aquesta societat heteropatriarcal, implica't i deconstruim-la per edificar una societat realment igualitària.