Diari Més

Tribuna

La revolució energètica possible

Primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Valls

Creado:

Actualizado:

Fa molts anys que parlem del canvi climàtic i de les seves conseqüències pel futur del planeta. I cada vegada les evidències dels seus efectes són més clares i entenedores per als qui continuen pensant que podem seguir tirant veta i que ja hi trobarem una solució tècnica. Com si a la natura se la pogués domesticar fàcilment. És necessari que com a societat afrontem molt seriosament la transformació energètica per canviar l'estil de funcionament i la generació d'energies verdes. I aquí s'obre una veritable oportunitat de transformació social.

Estem acostumats que les grans empreses controlin el mercat energètic. Grans plantes productores, línies d'evacuació, comptadors a cada casa i control dels preus. Aquest sistema, que les elits de poder volen blindar passi el que passi, el podem canviar progressivament. Recentment, el Govern ha aprovat el decret de les renovables, que aposta per instal·lacions més petites, distribuïdes pel territori i generant electricitat de proximitat. És evident que si apostem fortament per aquest model, transformarem el territori, a escala paisatgística, però tindrem la fortalesa de la producció de proximitat.

Hi ha un aspecte prou important en el decret, que dona força als ajuntaments per poder obligar que part de la producció reverteixi directament en el municipi. Poder generar electricitat per abastir el consum dels veïns i les veïnes és fonamental per aquesta transformació. Una transformació a la qual cal sumar-hi les instal·lacions d'autoconsum i les comunitats energètiques locals. Aquí també els municipis tenen un llarg camí per recórrer.

Omplir les teulades dels equipaments públics amb plaques solars permet l'autoabastiment del seu consum, amb l'estalvi corresponent per a l'erari públic. Però a més a més permet que part de l'electricitat que genera es pugui utilitzar per abastir de forma pública a aquells col·lectius més vulnerables. I aquí generem un doble estalvi, ja que a més de garantir els drets energètics a veïns i veïnes, també ens estalviem la factura, no menor, que es paga a les distribuïdores per bonificar el cost energètic a les famílies vulnerables. Un cost que cada dia és més elevat. Cal aprofitar totes les ajudes econòmiques que hi ha per facilitar aquest canvi, des de les municipals, amb bonificacions d'IBI, fins a les estatals, derivades dels fons Next Generation, per la instal·lació d'energies renovables.

La revolució energètica la tenim a l'abast, només cal valentia política per portar-la a terme i consciència social.

Hi ha municipis que ja ho han fet, i quan veuen en el seu terme municipal un camp de plaques solars pensen en tots els beneficis que es generen a escala mediambiental i en els avantatges que gaudeixen com a veïns i veïnes.

tracking