Diari Més

Creado:

Actualizado:

D'antuvi, amic i desconegut lector, et demano la llicència perquè, ara i aquí, escriuré sobre un tema molt personal i que darrerament m'apassiona, com és la difusió del patrimoni arquitectònic modernista del nostre territori. La setmana passada es va presentar el llibre Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya de Josep Maria Buqueras. L'esdeveniment fou a Casa Navàs i es tracta de la guia definitiva del modernisme, també de l'eclecticisme i del noucentisme, del Camp de Tarragona, de les Terres de l'Ebre i del Baix Penedès. Amb rigor històric i arquitectònic, desgrana totes les obres que es troben, des de l'any 1880 fins al 1930, a l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Tarragonès i la Terra Alta.

El propòsit és reivindicar, en primer lloc, Casa Navàs, la guapa del Mercadal, i la resta de patrimoni arquitectònic de finals del segle XIX i principis del segle XX, abundant i excepcional de les comarques del sud de Catalunya, El llibre és una edició de luxe, de gran format (330 x 235) amb més de 500 pàgines, 804 referències, tapa dura, tela serigrafiada, fotos de doble pàgina i pàgina sencera, algunes a vista d'ocell, realitzades amb l'ajuda d'un dron. Edició espectacular amb el seu disseny gràfic i, sobretot, els protagonistes són les fotografies.

L'objectiu fonamental d'aquest llibre es donar a conèixer aquest patrimoni que correspon a edificis, elements d'edificis i béns mobles, situats a 102 poblacions. Amb el seu coneixement, ens portarà a estimar, conservar i protegir aquest patrimoni cultural tan nostre, que forma part der l'essència d'un país, al que estimem en bogeria.

L'any 2002 va ser l'Any Internacional Gaudí, feia 150 anys del naixement a la ciutat de Reus d'Antoni Gaudí. L'objectiu, segons l'alcalde de l'època, Joan Clos, era per a «mostrar a escala internacional la cultura catalana». Daniel Giralt-Miracle, comissari general va afegir que la celebració seria també per a «rellegir a Gaudí i col·locar-lo al mateix nivell que Miró, Picasso i Dalí. Doncs bé, a Barcelona, des del 2002 hi ha un abans i un desprès vers al modernisme. Al llarg d'aquest vint anys s'han obert al públic, entre altres, les Cases Batlló, Milà/La Pedrera, Lleó Morera, Terradas, Vicens, Palau Güell, sense oblidar-nos de la Sagrada Família i el Parc Güell, que ja es visitaven. No sols ens podem quedar amb el Passeig de Gràcia barcelonès, per a conèixer el modernisme català.

Les obres més emblemàtiques modernistes del sud de Catalunya les tenim a Reus, amb els edificis de Domènech i Montaner; pel territori podem visitar obres jujolianes a Tarragona, Vistabella, Montferri, Roda de Berà, Vallmoll, entre altres poblacions, com també és imprescindible veure les construccions agràries de Cèsar Martinell a Pinell de Brai, Gandesa, Falset, Cornudella de Montsant, Barberà de la Conca, Sarral, Rocafort de Queralt, Nulles, Vila-rodona. A més dels tres arquitectes citats, tenim obres d'Antoni Gaudí, Joan Rubió, Francesc Berenguer, Pere Caselles, Josep Maria Pujol de Barberà,

Enric Sagnier, Pau Monguió, Ramon Salas, Josep Maria Vives Castellet, Bernardí Martorell, Domènec Sugrañes, Juli M. Fossas, Joan Abril... Als quals hauríem d'afegir gairebé vuitanta professionals, entre arquitectes, enginyers i mestres d'obres - junt amb els vitrallers, mosaistes, ebenistes, ferrers, pintors, escultors -amb el seu talent ens han regalat unes construccions increïbles.

Per acabar, sols en quedar invitar-te a conèixer in situ –amb les corresponents infografies de les deu comarques tarraconenses, que us proposen possibles itineraris– aquest patrimoni arquitectònic que et sorprendrà. Et desitjo un bon gaudi visual.

tracking