Diari Més

En portada

Deu raons per creure en Déu

Vicari episcopal de les persones de l'Arquebisbat de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Entre el munt de llibres que van sortir per Sant Jordi d'aquest any, n'hi ha un que no em va passar desapercebut. Certament que aquest llibre no el vaig veure a les taules que oferien les publicacions més recents, però per les escletxes de la informació em va arribar aquesta publicació que, demanada expressament, va ser un goig poder-la llegir gairebé d'una tirada. Efectivament, el llibre no és pas una descripció més o menys aconseguida d'un relat que l'autor ofereix, sinó que el llibre es presenta, des del principi fins al final, com una experiència. I quan hom llegeix una vivència que contagia, com si l'estigués escoltant de viva veu, la lectura es fa amena i vols acompanyar l'autor durant tot el seu camí i en vols gaudir el final.

L'autor de Deu raons per creure en Déu, l'Oriol Jara, ha descobert el valor de la família, i aquesta vivència l'ha portat a reflexionar sobre el sentit de la seva vida, el perquè de tantes coses i finalment Qui mou tot això. L'autor, doncs, ha descobert Déu, Déu que ja era amb ell des del baptisme, però amb el tràfec del treball i de les coses de la vida hom se'n va oblidant i va actuant com si Aquell que l'acompanya no existís. La lectura de literatura jueva i de llibres de filosofia fa que retrobi, redescobreixi i se li encengui la guspira de la fe. Aleshores comença a cercar la veritat (aquest és el primer capítol) i acaba amb l'experiència d'un ateu que redescobreix Algú sense el qual res no existiria.

L'Oriol cerca la veritat, com tants filòsofs del segle XX, alguns dels quals van passar de la increença a la fe com Edith Stein, que també cercava la veritat i quan va llegir l'experiència de vida de santa Teresa de Jesús va exclamar: «Això és la veritat.» El pas a la fe en fou la conseqüència.

El nostre autor, doncs, se situa en la llista dels intel·lectuals que han estat coherents en la recerca i que s'han avançat cap Aquell que han descobert o bé han retrobat. Aleshores l'autor ofereix «deu raons per creure en Déu». Per al qui creu no es necessiten tantes raons, i per al qui no creu, encara que n'hi ofereixin vint potser tampoc creurà, però el cert és que amb el llibre escoltes la seva experiència i no et deixa indiferent. Les pàgines estan amarades de textos de la Bíblia que acompanyen i il·luminen la seva experiència de fe.

Potser aquest estiu, entre altres lectures, aniria bé llegir o bé rellegir aquesta vivència fresca i nítida; senzilla i convincent d'algú a qui la fe li ha canviat la vida, en comparteix els motius i fins i tot ens posa deu raons per creure en Déu. Al final del llibre hi trobareu en unes pàgines els llibres de la Bíblia, per ordre alfabètic i per ordre de col·locació. Són molts llibres en un de sol que ens parlen de Déu i sobretot en les seves moltes pàgines Déu parla. «Tant de bo que avui sentissis la seva veu» (Sl 95,7).

tracking