Diari Més

Tribuna

No és «el bé contra el mal», és la pluralitat i la fortalesa de Catalunya

Diputat del PSC per Tarragona

Creado:

Actualizado:

«Feu que el bé triomfi sobre el mal a les eleccions», aquesta frase –proclamada i reiterada per Oriol Jonqueres als comicis de 2017– reconec que em té fascinat. El bé contra el mal. No són paraules pròpies d'un polític democràtic, semblen més aviat formulades per un líder religiós. Què vol dir això? Què el senyor Jonqueres es considera, no només el portaveu, sinó el definidor d'allò que és «el bé»? Així, tal qual. Els que discrepem de les seves idees polítiques som, en conseqüència, «el mal». I, a partir d'aquí, el debat polític respectuós i democràtic entre diferents es converteix en impossible. Tot es redueix a una disjuntiva entre el bé i el mal que sobrepassa la discrepància política. Tu no penses com jo? Clar, perquè ets «el mal». Absurd. En aquests darrers deu anys s'ha arribat a dir –i es continua dient– que qui no està a favor de fer un referèndum sobre la independència és perquè «no és demòcrata» o perquè «és un feixista». El que ve a ser quelcom tant absurd com dir que qui no estigui a favor d'un referèndum per reformar la Constitució per avançar cap a un estat federal és que està en contra de la democràcia i que, en realitat, és adorador secret de Belcebú. Fa riure, però aquestes coses alguns les diuen i sembla que se les creguin i tot. Doncs no senyors meus, defensar organitzar un referèndum sobre la secessió no és l'element definidor de la democràcia com s'entesten encara a imposar alguns, és una opció política com n'hi ha de moltes altres. És que és de sentit comú.

He posat només dos exemples entre mil per constatar fins a quins límits hem arribat després de deu anys d'accelerada del nacionalisme identitari i de fugida cap endavant. Un cop més, la Diada nacional de Catalunya –el nostre 11 de setembre– se'ns presenta com una jornada pensada pels independentistes, hegemonitzada per ells i on ells voldran tornar a ser els únics protagonistes, com si Catalunya fos seva. Gran error que cap president de Catalunya havia comès mai –mai!- abans de 2012.

No en el nostre nom. Per això, des del PSC volem desitjar una bona Diada a tots els ciutadans de Catalunya, als 7,5 milions, sense cap exclusió. Tots som el poble, els carrers són de tots i de totes i les institucions d'autogovern també. Volem una Diada oberta, no de part, que sigui capaç de representar al conjunt del poble de Catalunya, no tan sols als independentistes. Volem reivindicar, un cop més, que la convivència cívica és el nostre bé més preuat com a societat democràtica i que mai més s'ha de tornar a posar en risc per cap concepte. El Partit Socialista és el bastió de la convivència en llibertat i la garantia que «el tresor», com ho anomenava un president de Catalunya, mai es trencarà.

Per això Salvador Illa sempre parla amb més sentit de país que no pas de partit, sempre defensa servir a la totalitat dels catalans i catalanes i que l'esperit dialogant i en positiu, buscant l'entesa, ha de tornar a vertebrar la política al Parlament.

Creiem, honestament, que el nacionalisme identitari no ha de ser la prioritat del nostre poble. Dividir Catalunya en dos blocs antagònics que es donen l'esquena mútuament és la derrota de tots. Considerem, més encara en aquests moments de dificultats i de creixement de la inflació, que millorar la xarxa de benestar social que depèn de la Generalitat ha de ser la nostra autèntica obsessió i que això sí que és un objectiu de país capaç de tornar a unir al nostre poble.

Acabo amb unes paraules d'un president de Catalunya, que no era del PSC, però que subscric fil per randa. Són aquestes: «Catalunya ha estat feta pel treball i la creativitat dels catalans. I quan dic catalans, vull dir, tots els homes i dones que viuen i treballen a Catalunya i que de Catalunya en volen fer el seu país i, sobretot, el país dels seus fills.»

Doncs tenia tota la raó. Catalunya, n'estem segurs que tornarà ser a ser un país gran, no pel sectarisme d'aquells que consideren com a intèrprets «del mal» als catalans que no pensem com ell, sinó per la seva cultura, el seu civisme i la seva capacitat de convivència.

En nom del PSC, molt bona Diada a tots i a totes!

tracking