Diari Més

Tribuna

Recollida selectiva: menys sancionar i més educar

Portaveu del Grup Municipal de Ciutadans Tarragona

Creado:

Actualizado:

Des de fa molts anys, els tarragonins estan suportant un cost molt elevat pel que fa al contracte de transport i recollida de residus, neteja viària, platges i solars i gestió de la deixalleria, conegut popularment, com el contracte de la brossa. Ciutats espanyoles de característiques similars a Tarragona, com Mataró i Alacant presten un servei eficient amb un preu molt inferior, i per això des del grup municipal de Ciutadans considerem que aquest és un aspecte a millorar que suposaria un doble benefici, tindre una ciutat més neta i un estalvi per les finances/arques locals. Nosaltres, apostem fermament per tal que es produeixin canvis significatius en la millora del medi ambient, optimitzant el reciclatge. En aquests moments, està pendent d'aprovació l'expedient del nou contracte de la brossa i l'ordenança reguladora del servei de recollida de residus municipals i una de les mesures emprades pel govern municipal és la proposta en l'ordenança de triplicar l'import mínim de les sancions lleus i greus. Això no és més que una altra mostra de l'afany recaptatori de l'equip de govern.

El reciclatge no és tan fàcil com sembla. Tal com ens van ensenyar en una visita a la Mare

Terra Fundació Mediterrània, els productes que pensem que aparentment van a un contenidor, poden portar impropis que no corresponen a aquell contenidor i ser rebutjats. A més, també podrien ser objecte de les noves sancions del govern municipal.

Nosaltres creiem que el que s'hauria de fer és una bona educació ambiental a les escoles.

Normalment, són els pares els que transmeten valors als fills, però en aquest cas serien els fills els que portarien els bons hàbits i costums adquirits a l'escola a casa i ajudarien als pares amb el reciclatge a les seves llars.

En funció de l'empresa gestora del residu aquesta pot ser capaç de gestionar els impropis o no i això pot variar per cada municipi. D'aquí que el que val per Tarragona a escala de reciclatge pot no ser vàlid en altres municipis i a l'inrevés. Per aquest motiu, pren molta rellevància l'educació ambiental i el reciclatge per fer-ne un ús òptim.

L'Ajuntament ha de facilitar als ciutadans tots els recursos possibles per «ensenyar a reciclar» als veïns de Tarragona, per exemple seria molt útil un telèfon d'atenció al ciutadà per resoldre els dubtes relatius amb el reciclatge per saber què va a cada contenidor i qualsevol altra qüestió relativa amb la recollida. Paral·lelament, l'Ajuntament ha de posar a disposició del ciutadà un espai al web municipal amb explicacions de com procedir amb la correcta recollida selectiva amb exemples d'un bon ús dels contenidors per depurar els impropis que actualment s'hi dipositen.

Finalment, cal fomentar la recollida dels olis domèstics lliurant a les llars els recipients o estris que els ajudin a aquest objectiu. Per això, considerem més adient facilitar als ciutadans de Tarragona embuts amb rosca que es poden acoblar a qualsevol ampolla o envàs per facilitar el dipòsit dels olis de fregir, de les llaunes de conserva, etc. que no pas l'adquisició de 400.000 vaixelles compostables que preveuen comprar en el nou contracte de la brossa.

tracking