Diari Més

Creado:

Actualizado:

La setmana passada vam conèixer la notícia que la jujoliana Casa Bofarull d'Els Pallaresos ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, és a dir, en la categoria de «Monument Històric i delimitar el seu entorn de protecció. El Govern estableix així els mecanismes per fer efectiva la protecció del Monument Històric i atorgar-li la màxima categoria de reconeixement com un dels béns més emblemàtics de Catalunya».

Es tracta d'una casa pairal, del segle XIV que es va anar construint entre els anys 1913 i 1933, en funció dels guanys que proporcionaven les propietats agrícoles de les germanes Dolors i Pepita Bofarull, que van encarregar a l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, a més de la restauració de la coberta, una reforma integral de la masia amb dues finalitats: dotar-la de nous usos i posar-li al dia amb una reforma interior. De la creativitat de Jujol hem de destacar dues intervencions excel·lents: la façana sud, amb una galeria correguda que és com un balcó que presideix la vinya, d'estil neomossàrab i la torre-mirador coronada amb un àngel de la guarda. També la combinació dels colors intensos, tan singulars jujolians, com el groc i el blau electritzant, era una constant en les principals obres de Jujol.

Jujol i la implicació amb el Camp de Tarragona és inqüestionable, malgrat que ja a la seva adolescència la família Jujol Gibert va anar a viure a Gràcia i després van viure molts anys a Sant Joan Despí, d'on va ser arquitecte municipal molts anys (1926-1949). El paisatge del nostre territori està present en molts dels seus projectes, sobretot en l'església del Sagrat Cor de Vistabella (la Secuita) amb la pedra seca que envolta tot el recinte i l'única que va tenir l'oportunitat de projectar i veure construir de principi a fi. «Fer una església és un treball d'àngels».

Tots els amants del Modernisme ens congratulem. Crec que l'any 140-70 Jujol, el 2019, i el fet que des de l'any passat, el 2021, se celebren, als Pallaresos, les Jornades de Divulgació Històrica Modernista han potenciat la declaració d'aquest BCIN. Em consta que l'arquitecte de Barcelona Roger Miralles, actual director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV, va ser el promotor d'aquesta iniciativa en primera instància (2019).

Ja portem tres conferències aquest 2022 i avui dimecres se celebrarà la darrera amb Mari Àngels Fondevila, conservadora Art Modern i contemporani del Museu Nacional d'Art de Catalunya/MNAC, amb el títol Arts de la vida. Artífexs i artistes del Modernisme. En qualsevol cas de l'esclat modernista de Els Pallaresos 1900. Serà el primer cap de setmana de novembre. Heu de venir el dissabte diumenge, 5-6 per gaudir de la festa al carrer amb estands institucionals i culturals, a més dels tallers –joguines d'època, ceràmica, trencadís, artesania, entre altres– oferta gastronòmica, crepes inclosos. És a dir, un autèntic festival. No et pots perdre les cercaviles dels dos dies, a les 10.30 h. i 16.30 hores, veuràs desfilar més de cent vint persones vestides d'època, amb música tradicional modernista (pianista). És quelcom irrepetible. Ens veiem.

tracking