Tribuna
Fredorada i una mica d'enfarinada de neu
L'hivern ha ensenyat les urpes. Per fi! Els termòmetres van començar a baixar sobretot dilluns dia 16 amb una remuntada el dimarts dia 17. Dimecres 18 van tornar a baixar progressivament, fins que el cap de setmana de dissabte 21 i diumenge 22 la caiguda va ser molt accentuada. Valors que al cim del Pirineu català, la Pica d'Estats va fregar els 22 graus sota zero.
Els valors de la nit de dissabte, curiosament les primeres hores (les mínimes es produeixen sovint a primera hora del matí), van tocar fons fora de l'alta muntanya. A les valls pirinenques, valors dels 7 a 12 negatius i a molts punts interiors pròximes als 5 sota zero. Però el Delta del Llobregat, una de les hortes catalanes, va tocar els -4 °C a Viladecans i els -3 °C a Cornellà de Llobregat. El resultat van ser algunes afectacions a diverses hortalisses, com per exemple les carxofes. Feia 10 anys no es baixava tant. Però dilluns dia 23, dos observatoris de la Costa Daurada van tocar fons i rècord absolut de les seves sèries. A Vinyols i els Arcs, a tocar de Cambrils, en funcionament des de 1990, la mínima absoluta de -3,6 °C és la més baixa des de llavors. En el cas del Vendrell, amb 22 anys de funcionament l'estació automàtica de Meteocat, va arribar a un valor ben baix. -5,2 °C Tota una glaçada negra (sense humitat).
Però el fred no es va acabar i no es preveia el seu final fins ben estrenat el febrer. En canvi, una novetat va visitar-nos el dimarts 24. La neu va sortir del Pirineu (fins i tot amb sol a l'occidental) i va esquitxar amb una enfarinada o, ni tan sols això, diverses comarques del litoral, prelitoral, la Catalunya Central i alguns racons de l'Urgell, Garrigues i Segarra. Entre 5 i 10 cm seria el gruix màxim al voltant del Montseny i entre 2 i 5 cm a les muntanyes de Prades, Corredor, Montnegre i Collsacabra. Van caure flocs de neu a la ciutat de Barcelona als barris propers al Verdum, Nou Barris, Sant Andreu o Roquetes. A Vilassar de Mar i també Begur pel que fa a la línia de mar. A Girona, Vilafranca, Granollers, Sta. Coloma de Farners, Ripoll, Vic, Manresa, Igualada, Cervera, Sabadell, Terrassa, Tàrrega, St. Feliu de Llobregat o Moià pel que fa a capitals de comarca.
En aquest context, uns pocs personatges indocumentats, per no escriure estirabots, afirmaven a xarxes on és el Canvi Climàtic i Escalfament Global? La resposta és clara. Una flor no fa estiu. 10 dies de fred intens no fan pessigolles als 180 dies de rècords de calor previs. Ni tampoc fan pessigolles a una tendència global i consistent.