Diari Més

Creado:

Actualizado:

L'activitat professional dels arquitectes tècnics i enginyers d'edificació a Tarragona es va incrementar el 2022 gairebé un 13% respecte a 2021, uns valors de recuperació i similars ja als anys anteriors a 2008, segons les dades del Col·legi Oficial d'aquests tècnics, el COAATT, que comprèn les comarques del Tarragonès, Baix Camp, Baix Penedès, Ribera d'Ebre, Alt Camp Priorat i Conca de Barberà. El nombre d'habitatges nous visats en aquestes set comarques el 2022 arriben fins als 1.202, que representa més d'un 30% respecte a l'any 2021, i que impliquen més de 160 milions d'euros d'inversió. L'habitatge residencial nou creix especialment a les poblacions de Cambrils, Salou i Calafell, i baixa significativament a Reus, que l'any 2021 havia crescut força. Respecte a la rehabilitació aquest 2022 ha tingut un increment del 4,8% respecte a l'any anterior. S'han comunicat més de 1.000 obres, el nombre més important des de 2008, amb una inversió que supera els 45 milions d'euros. Des de 2014 l'increment del nombre d'obres i d'habitatges ha anat creixent any rere any, a excepció del 2017 i el 2020 que retrocedeix un 43% per la caiguda sobtada motivada per la crisi sanitària. La recuperació es realitza de manera sostinguda i no s'aprecien els possibles efectes inflacionistes del moment.

L'activitat per als professionals de l'arquitectura tècnica a la nostra demarcació puja per sobre del 12%, respecte a l'any 2021. El 2022, gairebé el 42% dels treballs d'arquitectes tècnics i enginyers d'edificació són certificats d'habitabilitat. Aquest any s'han comunicat gairebé 4.636, un 14% més que el 2021. La tendència globalment és creixent i va a l'alça, especialment des de 2020. Hem passat de les 7.700 a les 11.300 intervencions professionals, aproximadament, en dos anys. També és cert que cada vegada és més important el pes sobre el conjunt de les intervencions que fan tècnics amb residència fora de la província.

Les direccions compartides amb arquitecte i les coordinacions de seguretat augmenten cada vegada més, un 27% i un 21%, respectivament. Aquest fet es produeix bàsicament pel creixement de l'habitatge d'obra nova. També s'ha produït la pujada dels Certificats de Qualificació Energètica (CEE) i les Inspeccions Tècniques de l'Edifici (ITE), des de l'estiu 2022, quan es van obrir les sol·licituds d'ajudes per a la millora de l'eficiència energètica dels habitatges, amb el suport dels Fons Next Generation/FNG. La convocatòria actual integra qualsevol intervenció dins el paraigua de la reducció de consum d'energia, com a mínim d'un 30%.

L'estudi elaborat pel COAATT mostra que més del 50% dels edificis presenten mancances en matèria d'eficiència energètica, i per tant tenen una gran potència de millora. Aquest estudi està basat en les dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), del Cadastre i les dades pròpies del COAATT. Un 51% del total dels edificis de la ciutat de Tarragona presenten greus deficiències, ja que són edificis construïts entre els anys 1950 i 1980, un període on no existia encara cap regulació sobre l'eficiència als habitatges i on localitzem les pitjors condicions d'exigència constructiva. Hi ha més de 1.000 edificis que podríem optar als ajuts a la rehabilitació energètica i assolir fàcilment una millora important. Són edificis que no disposen d'aïllament a les façanes o la coberta, que tenen finestres o balconeres que no ofereixen unes prestacions acceptables. És el moment de la rehabilitació dels nostres edificis i habitatges.

Un altre aspecte que està al límit de feina és la instal·lació de plaques solars que es va triplicar el 2022, amb un 250% més que el 2021, segons l'ICAEN, passant en un any de 2.440 instal·lacions a 8.580. Tot un boom energètic. Respecte a la potència d'autoconsum, Tarragona ha passat en un any de 18,14 MW a 58,8 MW. L'augment progressiu del preu de la llum ha facilitat aquest increment exponencial de les instal·lacions solars fotovoltaiques. Tota comunitat de veïns poden decidir instal·lar-se panels solars, sempre que estiguin d'acord un mínim d'un terç dels seus propietaris. L'estat de la coberta o la seva orientació poder impedir el correcte funcionament de la instal·lació. Famílies, comerços, empreses, institucions públiques, fàbriques... S'estan sumant a aquesta realitat.

Les qüestions són, per exemple, com estan els edificis de Tarragona, i tot el nostre entorn territorial, en l'àmbit energètic? Compleixen amb uns mínims? Tenen moltes mancances? Tenim un parc immobiliari preparat per allò que marquen les actuals normatives? Són preguntes que requereixen respostes. Hem de ser conscients de la realitat actual i als canvis als quals estem obligats a realitzar. Vull recordar un avís per a navegants, sé que «no tot és bufar i fer ampolles». És a dir, hi ha moltes gestions tècniques i administratives a resoldre, a més si l'habitatge és del tipus que sigui, té més de 45 anys de vida, ha de tenir duta a terme la ITE corresponent per rebre l'ajuda de l'Administració, en resum, el boom energètic és imparable.

tracking