Diari Més

Creado:

Actualizado:

«Pobres humans, gairebé em fan pena!», digué Mixeta. «Per què?», va preguntar Kedi. «Doncs perquè els prenen el pèl i, a sobre, ens n'hi preparen una que...». En aquestes va arribar un servidor i vaig preguntar: «I què ens preparen? No tornareu pas a parlar de política?».«Ai, no! –va replicar Boni–, I em sembla que no hi tornarem en molt de temps. Després de veure un iaio venerable, que ahir era roig com un tomàquet i ara és més blau que un bitllet de 20 euros, intentant ser cap del Gobierno i un jove que deixava verds al qui ara l'han fet alcaldable... Quines conversions! Ni la de sant Pau!»

«Ja! –vaig dir– I de què parlareu ara?». «Doncs, d'intel·ligència artificial, per exemple». «Abans he sentit que ens en preparaven una de bona als humans...». «Ah, sí! –va fer Mixeta– I als gats també. Mira, Resulta que el desenvolupament de la intel·ligència artificial generativa (IA) podria tenir un «impacte significatiu» al mercat laboral, en provocar l'automatització d'uns 300 milions de feines a temps complet a tot el món, segons un informe del banc nord-americà Goldman Sachs.»

«O sigui: 300 milions d'aturats més!».«Per això deia que ens afecta als gats. Amb tants milions d'aturats ens passarà com aquell polític que els deia als andalusos Quién os va a pagar el PER?, si Catalunya es feia independent. Qui ens comprarà el pinso?, diem nosaltres.»

Vaig quedar rumiant una estona i vaig admetre que tenia raó. Kedi va agafar la paraula i va dir: «Com suposo que ja saps, la IA generativa és una mena d'intel·ligència artificial que utilitza models d'aprenentatge automàtic per generar textos i crear continguts originals en resposta a les indicacions de l'usuari. El bot de ChatGPT funciona segons aquest principi, igual que la xarxa neuronal DALL-E, que permet fer imatges creïbles. El document mostra que almenys dos terços dels treballs actuals estan exposats a algun grau d'automatització si aquests avenços tecnològics compleixen les capacitats promeses, mentre que fins a un quart podria ser reemplaçat per IA generativa... D'altra banda, l'aplicació de la tecnologia d'IA pot accelerar el creixement de la productivitat laboral i augmentar el PIB global en un 7% d'aquí al 2030. No obstant això, afectaria directament el mercat laboral, ja que s'automatitzaria l'equivalent a 300 milions de treballs a temps complet a tot el món, segons exposen Joseph Briggs i Devesh Kodnani, autors de l'informe. Diuen que les feines de l'àrea administrativa són les més propenses a veure's afectades per aquestes noves eines. Als Estats Units, el 7% de les ocupacions serà substituït per la IA, mentre que el 63% podria veure automatitzada una mica menys de la meitat de la càrrega laboral. D'aquests percentatges, serien els llocs administratius i de suport legal els més afectats, junt amb el periodisme, amb més o menys un 50%, seguits per les professions relacionades amb l'arquitectura i l'enginyeria amb un 37%. La resta no es veurà afectada, malgrat que això dependrà de com evolucionin la demanda de mà d'obra i les càrregues de treball professionals en resposta a l'estalvi parcial a la majoria de les ocupacions... Les dades per a Europa mostren un panorama similar. Els llocs de treball de construcció, neteja, i manteniment a l'aire lliure, que requereixen una activitat física, són els menys propensos a veure's perjudicats. Fins que no apareguin els robots amb IA, és clar!.»

«I això vol dir...» –vaig fer tímidament. «Vol dir –va continuar Mixeta–, augmentar guanys sense fer despeses. Augmentar producció i no aturar-se malgrat les 24 hores contínues de treball, ni haver de preocupar-se de pensar en torns rotatius o augments salarials. A més, no hi hauria vagues ni sindicats que empipessin amb propostes socials. Lamentablement, més tecnologia i més habitants reduiran les feines i augmentarà la pobresa, però ni als grans empresaris ni als governs no els importa gaire. I, el què són les coses: si amb més tecnologia augmenta la productivitat, la gent hauria de treballar cada cop menys i viure cada vegada millor. Però per alguna raó, a tot arreu, passa exactament el contrari.» I, abans que pogués obrir boca, la Boni em digué: «I ara deixa'ns, que com que la cosa també afecta la nostra manduca, ens n'anem a preparar el futur».

I començaren a construir una barricada i a cantar vells cants revolucionaris. Renoi!, quines mixes pots adoptar a Vallsgat (adopcionvg@gmail.com)!

tracking