Diari Més

Creado:

Actualizado:

L'Homo sapiens, des dels seus orígens, ha volgut descobrir i aprendre. Tant és així, que només cal veure'n l'evolució fins avui: l'acció en obres, ciència, filosofia i descobriments que acrediten l'interès d'aprendre. La transmissió de coneixements de pares a fills no deixava de ser una evolució de l'aprenentatge. És a partir dels segles XVIII i XIX quan apareixen els sistemes de formació professional. La Revolució Industrial, liderada per Anglaterra, amb un model lliberal per a la formació, el regulat per França i el corporatiu d'Alemanya, on l'empresa s'involucrava en aquest sistema.

A Espanya, al 1857, la Llei d'Instrucció Pública, més coneguda com la Llei Moyano, establia tres nivells: la primària, la secundària (batxillerat i magisteri) i la superior (universitats) i la creació de les escoles d'arts i oficis, fins al 2020, amb la llei Celaá.

L'any 1955 es redacta la primera llei d'Educació que preveu l'FP. Formació necessària per als joves per la seva autoestima i també per donar resposta a les necessitats laborals de la societat, fent compatible aprendre treballant i formar-se. Però també és imprescindible la implicació de les empreses, moviments associatius i els sindicats. Històricament hi havia l'aprenent (1939-1970), jo mateix soc testimoni d'aquest camí de l'FP, que em va permetre l'accés a la universitat, UPC i UB.

El Baix Penedès, la comarca, amb 115.000 habitants, amb 8 instituts d'educació secundaria (IES), amb la distribució següent: l'Arboç, amb 1, que acull també a Banyeres i Bellvei; la Bisbal, amb 1, acull a Llorenç , Sant Jaume, Albinyana i Montmell; Calafell, amb 2; Cunit, amb 1; el Vendrell, amb 3, acull a Santa Oliva; Roda de Berà acull a Bonastre i Valls acull a Masllorenç.

Dos centres privats com la Fundació Santa Teresa i Camp Joliu.

Hi ha cicles formatius a Calafell, Cunit, el Vendrell, Camp Joliu (l'Arboç) i la Fundació Santa Teresa (Santa Oliva).

De reflexió a necessitat.

Es desprès de l'encertada 1a Fira de Formació Professional, organitzada per l'ajuntament del Vendrell, la Cambra de Tarragona i la Fundació Santa Teresa, que cal activar amb urgència el model present i de futur de formació professional. Per això, cal acabar de tramitar: la concreció d'usos urbanístics (aprovar el Pla Territorial del Penedès, amb participació i consens); redactar el Pla Territorial Parcial del Baix Penedès, amb equitat de les plusvàlues en el territori. No es pot seguir amb el model de posar el carro davant del matxo!; la mobilitat sostenible (bus, tren) per anar als IES i centres públics i privats; reduir quina governança és la més útil; motivar, acompanyar i ajudar a les empreses (totes) per a una bona formació professional en el Baix Penedès.

Així ho veig.

tracking