Tribuna
La transició energètica a Tarragona: eficiència i sostenibilitat... amb enginy
Número 7 candidatura ERC Tarragona
Ens trobem davant d'un repte majúscul a escala mundial que ens interpel·la a tots i que no ens podem permetre demorar més. La transició energètica requereix moltes accions immediates i d'altres a mitjà i llarg termini, però sempre fetes amb consciència i lògica. No es tracta de cobrir l'expedient, es tracta d'actuar.
La transició energètica no és només substituir les fonts d'energia més brutes per unes de més netes, sinó que es tracta també d'una autèntica revolució del model energètic. Des del govern local continuarem el canvi en la forma d'utilitzar i gestionar l'energia. El canvi cap a un model d'energia 100% renovable, de major eficiència, que fomenti el cooperativisme i l'autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure de monopolis i amb uns preus justos, que garanteixi l'accés a l'energia a tota la ciutadania, fent front a les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica.
Com a culminació de la fantàstica tasca que realitza el Punt d'Assessorament Energètic (PAE) de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, des d'ERC Tarragona volem posar en marxa una oficina local de transició energètica. Un ens que assessori la ciutadania i a les petites i mitjanes empreses sobre la reducció de costos energètics, implantació d'energies renovables i rehabilitació energètica d'edificis. Promoure amb decisió la creació de comunitats energètiques locals i reforçar l'actual foment mitjançant subvencions directes o bonificacions als impostos. Continuarem auditant les despeses energètiques municipals, fixant objectius de reducció d'emissions, millorant l'eficiència i fomentant l'ús d'energies renovables. Auditories generadores dels projectes per als edificis de la Guàrdia Urbana, Tabacalera, Club de Futbol Campclar, a la piscina de Riu Clar, a les escoles i llars d'infants o al Palau Municipal, sense oblidar l'emblemàtica instal·lació tèrmica amb caldera de biomassa de la piscina Sylvia Fontana.
Continuarem el canvi de l'enllumenat públic per a la reducció del consum energètic i completar l'adaptació a la Llei de contaminació lumínica, amb actuacions des de Ponent a Llevant, des de Sant Salvador al barri del Port. Cal empoderar, encara més, una mobilitat eficaç i sostenible, reduint les emissions al màxim, fomentant la instal·lació de més punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, l'ús dels aparcaments dissuasius i dels carrils bici.
Continuar amb la humanització dels nostres carrers, fent-los agradables pel passeig i eficaços pels desplaçaments, mesura que, a més, impulsa exponencialment el comerç local.
Continuarem renovant la flota de vehicles municipals i del transport públic cap a models sense emissions, com els vehicles elèctrics i els autobusos d'hidrogen. Cal continuar fomentant l'ús del transport públic fent-lo, alhora que més sostenible, cada cop més accessible i eficaç. El Tramcamp serà un dels eixos d'aquest canvi de model, un tramvia sostenible, cohesionador i eficaç: integrat a la xarxa de transport i amb viatges cada 15 minuts.
Tarragona se situarà com a referent en transició energètica, acollint el 2024 un centre de descarbonització de la indústria catalana i la fàbrica més gran d'hidrogen verd de l'estat espanyol. Ja tenim models de referència en transició energètica com el projecte, recentment aprovat, per la instal·lació d'energies renovables a l'Estació de Depuració d'Aigües Residuals de Tarragona. Un projecte que crea interseccions internes exemplars entre generació i consum d'energia: Plaques fotovoltaiques, planta de cogeneració, central minihidràulica i punts de recàrrega de vehicles elèctrics.
Cal continuar fent la Transició Energètica a Tarragona perquè l'emergència climàtica ens ho exigeix i la ciutadania ens ho demana. Cal fer-la amb eficiència perquè fa una ciutat millor, cal fer-la amb sostenibilitat perquè millora la salut del planeta (i la nostra)... i cal fer-la amb enginy.