Tribuna
Què fem amb el patrimoni?
El patrimoni són els béns, els valors i els crèdits que una persona hereta dels seus ascendents, També hi ha institucions que reben patrimoni de procedències molt diferents. La ciutat de Tarragona ha heretat des de fa més de dos mil anys un patrimoni arqueològic que ens ha convertit amb l'única capital catalana que tenim el reconeixement de la Unesco com patrimoni de la humanitat. Ara en plena campanya de les eleccions municipal, també s'han valorat temes patrimonials que estan oblidats i obviats. Tarragona és un diamant en brut i disposa de moltes potencialitats que, sens dubte, poden ser motor econòmic de la ciutat, tant des del punt de vista turístic com comercial.
Vull recordar algunes de les manifestacions que els candidats polítics creuen que val la pena explorar i prendre totes les decisions que calgui al respecte. Ara hi ha dos projectes, el Fòrum de la Colònia i la Necròpolis Paleocristiana que tenen assignats deu milions d'euros dels fons europeus Next Generation. Hi ha dues peces amagades, com són els Termes de Sant Miquel i la Font dels Lleons, que amb el teatre romà es pot potenciar la Part Baixa, la Marina, amb una nova ruta romana que requereix tota ella un tractament més acurat. L'any 2022 a Tarragona van arribar a 1.641.081 les pernoctacions. Després de la pandèmia s'han recuperat els visitants i aquest primer trimestre ja porta un creixement del 36% respecte a 2022. Hi ha qui demana que Tarragona sigui declarada municipi turístic.
Al debat a TV3 dos candidats van fer referència a la ruta modernista que cada vegada és més coneguda i sol·licitada, ja que el Museu d'Història porta dos anys organitzant-la amb molt d'èxit, malgrat que s'ha escrit que és “una de les grans assignatures pendents”. La diversitat patrimonial és diversa: paleocristiana, medieval, jueva i moderna. El que és ben cert que la ciutat sempre ha vetllat pel patrimoni romà. Podríem dir que uns juguen a la Champions i altres juguen en lligues regionals. També és veritat que l'any 2009, sent Ballesteros l'alcalde es va constituir el Consell de Modernisme i ens reuníem tres, quatre vegades a l'any. En la legislatura 2019-2023 ens hem reunit sols una vegada cada any.
El patrimoni, sigui el que sigui, sempre va lligat al turisme. Gairebé tots els partits polítics coincideixen en el fet que la ciutat necessita aconseguir més places hoteleres i, sobretot, disposar d'un hotel de cinc estels. Al Pla de la Seu tenim la Casa de l'Ardiaca esperant a no sé què? Temps enrere un empresari hoteler alemany també volia rehabilitar Mas d'en Sorder i construir un nou hotel de luxe al costat, però els entorns empresarials tarraconenses i els urbanístics administratius van determinar la cancel·lació del projecte. Ara ja qui proposa que Tarragona, com la majoria de les ciutats patrimoni de la humanitat, hauria de tenir un Parador Nacional i la ubicació possible seria la Savinosa. En aquest indret la propietat, que és la Diputació, té previst crear un Hub Cultural. Per tant, m'atreveixo a suggerir que Mas d'en Sorder, modernista, podria rehabilitar-se i ser el Parador que Tarragona es mereix.
Crec que moltes dèries ciutadanes podrien ser una realitat creant consorcis amb l'Estat, la Generalitat, la Diputació i el Port. També per què no amb empreses privades. Tarragona ha de crear una marca de ciutat, saber el que vol, perquè els diners ja es tenen pel que es vol. El patrimoni ha de ser un recurs educatiu, a la vegada que és un element que cohesiona la ciutadania, El millor heretatge d'una societat és la cultura i té amb el patrimoni un element essencial. La ciutat té un patrimoni molt valuós i és un atractiu turístic de primer nivell, però la qüestió és: sabem el que hem de fer amb el patrimoni?
Acabo reivindicant des d'aquestes línies que el Centre Jujol sigui realitat, d'una vegada per totes, la legislatura vinent i també desitjo bones decisions a tots els candidats que surtin elegits el proper 28M, perquè la ciutadania es mereix un creixement urbanístic sostenible, una promoció turística internacional, l'economia es fonamenti amb tres T: tecnologia/talent/turisme, serveis socials preventius, aconseguir habitatge públic de lloguer i de compra, cultura de la ciutat com a element de cohesió social i la seguretat ciutadana, entre altres.