Tribuna
La ruta europea
L'Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida (Ajuntament de Barcelona) i el GRACMON, grup de recerca en art modern de la Universitat de Barcelona, organitza el IV Art Nouveau International Congress, que es celebrarà a Barcelona del 29 de juny al dos de juliol. Aquest Institut va ser creat sent tinent d'alcalde Jordi Portabella (ERC, 1999-2007) i el juny de 2000 es va crear la Ruta Europea del Modernisme (REM) amb les principals ciutats i institucions amb patrimoni modernista d'Europa, van ser 77 membres els fundadors. Actualment, compta amb un total de 157 membres: 81 ciutats i 76 institucions. Tarragona i Reus pertanyen a la REM. Entre les institucions, hi ha entitats propietàries de patrimoni modernista, com la Casa Navàs l'Institut Per Mata, ambdós domenequians i reusencs.
La principal activitat de la REM és, sense dubte, la revista semestral Coup de fouet, que va néixer com un butlletí de 16 pàgines, només en català i anglès, i només amb 20 pàgines. Ara, el darrer número, el 37, té 106 pàgines i el format sempre és 240x335. Es tracta de l'única publicació periòdica internacional especialitzada en Modernisme, i és un mitja reconegut i d'autoritat en aquest camp. És una publicació professional amb articles sobre els aspectes més diversos del Modernisme europeu i, també, arreu del món. La combinació de textos escrits pels millors especialistes i la cura especial per la qualitat gràfica de la publicació ha esdevingut un tret apreciat pels lectors. Des del 2016 la REM edita el calendari coupDefouet, que cada any es dedica a un artista o col·lectiu modernista, sovint en col·laboració amb alguna institució relacionada amb la REM. També és obligat fer referència als dos llibres sobre la REM: 1. Editat l'any 2000, amb 127 referències entre institucions i municipis i 2. Any 2007, amb 47 institucions i 57 ciutats.
El que ens uneix a tota la gran família modernista és la revista Coup de fouet. Aquesta expressió francesa correspon a un motiu decoratiu emprat dins l'estil modernista i també està definit com l'essència de l'estil que va compartir el modernisme europeu a partir del moment en què els diferents moviments artístics van fer seva la proposta estilística de l'Art Nouveau francòfon . S'aplica en diferents materials –mosaics, esgrafiats, forja, llums, orfebreria– que es despleguen en composicions abstractes, que expressa la força vital que fa créixer les plantes, sense caure en una reproducció naturalista. El terme francès, també expressat en català com a cop de fuet, deriva de la similitud visual entre les formes dinàmiques que adopta una tralla quan s'utilitza i el resultat del tractament artesà, amb aspecte de plantes enfiladisses, sobre els diferents materials on s'aplicava.
Després de la pandèmia es tornarà a celebrar el Congrés que, com sempre, està estructurat en quatre eixos temàtics, que són: 1. El moviment Art Nouveau i les identitats nacionals (art, societat i pensament); 2, Els programes decoratius dels edificis (cases, hospitals, fàbriques, institucions, etc.); 3. Lluís Domènech i Montaner i l'Art Nouveau arreu del món i 4. Investigacions i tesis doctorals en curs.
Com estem celebrant l'any Lluís Domènech i Montaner, centenari del seu òbit, hi ha un eix dedicat a un arquitecte. Aquesta trobada servirà, una vegada més, per aprofundir amb una temàtica que ens apassiona i que gaudim tots els modernistes.