Diari Més

Creado:

Actualizado:

Els proppassats divendres i dissabte Tarragona va acollir l'assemblea constituent del grup institucional, d'acord amb els resultats electorals de les municipals del 28-M. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va exercir d'amfitrió, sent un dels tres membres nous a l'executiva i ostenta la tercera vicepresidència de l'ens. La trobada es va realitzar al Passeig Arqueològic, la sala noble de la Casa Castellarnau i el Pretori, i suposo que més d'un va anar al Balcó del Mediterrani, per cert modernista, ja que si no has «tocat ferro», no has estat a la Tarraco imperial.

L'objectiu d'aquesta assemblea era decidir els actes per celebrar els 30 anys de la creació del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España, que es concretaran en tres punts: 1. Nit de Patrimoni, que serà el dissabte 16 de setembre i es podrà accedir a la visita dels monuments; 2. Edició d'un llibre i 3. Interès internacional. Mèxic, Cuba i el Perú volen col·laborar amb el grup.

Sempre he manifestat que la prioritat patrimonial de Tarragona és romana, només faltaria, però hi ha altres patrimonis que la ciutat hauria de potenciar també. Espero que en els pròxims pressupostos municipals la xifra de 2.500 euros que disposa el Consell de Modernisme des de 2015 s'incrementi. Heu sentit parlar del Paisatge dels Genis-PdG? És una iniciativa dels ajuntaments de Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan, juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili, a través de Departament d'Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat.

Es tracta de potenciar el turisme cultural amb indrets com el Gaudí Centre (Reus), Mas Miró (Mont-roig), Casa Nadiu Museu Pau Casals (el Vendrell) i Centre Picasso (Horta de Sant Joan). La campanya publicitària parla que «... hi ha famílies genials! Descobreix amb el teu fill la nova ruta gamificada del PdG ... Viatja mentre jugues de la mà d'Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre».

Tenim aquest pòquer de creatius coneguts a tot el món: l'arquitecte Antoni Gaudí (Reus 1852-Barcelona 1926), els pintors Pablo Picasso (Màlaga 1881-Mogins, la Provença, 1973) i Joan Miró (Barcelona1893-Palma de Mallorca 1963) i el violoncel·lista Pau Casals (el Vendrell 1876-San Juan, Puerto Rico, 1973). A aquestes quatre figures, s'hauria de sumar l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol (1879- Barcelona 1949). D'aquesta possible proposta, s'ha parlat al Consell de Modernisme fora de l'orde del dia, però ara es mereix, amb el nou equip de govern, de posar el fil a l'agulla, i que el plenari ho aprovi per unanimitat. El polièdric Jujol també es mereix disposar del Centre Jujol a la ciutat de Tarragona, per ser «el pal de paller» de tota la ruta jujoliana al nostre territori i pertànyer a aquest selecte de ciutadans que partint de l'essència del paisatge del nostre entorn, es van inspirar amb la seva sensibilitat i creativitat, de la qual tots estem gaudint.

tracking