Diari Més

Tribuna

Informes dubtosos i desídia política per la residència pública

Portaveu i regidora del grup municipal de la CUP

Creado:

Actualizado:

L'anunci del tancament de l'única residència 100% pública de Reus ja ha complert més d'un mes. Un mes de preocupació i desinformació als usuaris, familiars i treballadores per saber què passarà amb els 80 avis i amb els llocs de treball associats. Però també un mes de feina, reivindicacions i esforços per fer saber a la Generalitat que així no es fan les coses. Tota la residència té clar el seu objectiu: volen estar tots junts on estan o en una nova ubicació.

La família que s'ha conformat entre les tres parts s'ha mobilitzat cada setmana, ha recollit més de 5.000 signatures, ha sol·licitat reunions i compareixences... però la incertesa continua trasbalsant les seves vides perquè Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Reus, no ofereixen informació veraç ni una proposta de solució real per aquestes persones.

Serveis Territorials de Drets Socials va visitar les instal·lacions de la residència, ubicada al passeig Mata, per anunciar el més que possible tancament de l'edifici a causa del seu deteriorament. Aquesta decisió, teòricament, es va basar en un informe tècnic que, sorprenentment, no va ser revelat fins a mitjans de novembre. Resulta peculiar que aquest informe estigui signat el 14 de novembre, molt posteriorment a l'anunci del tancament. Es va realitzar a mida per justificar tancar aquesta residència pública? Una mica estrany, oi?

Més enllà d'això, és important destacar que el contingut d'aquest informe és ridícul i vergonyós perquè es limita a llistar tot un seguit de mancances tant de manteniment bàsic com d'adaptació a les normatives canviants, des de fa quasi 20 anys. Sembla adaptat a les necessitats d'un govern que, en lloc de treballar per mantenir i ampliar el sector públic català, vol justificar el tancament i permetre la pèrdua de 120 places 100% públiques sense cap mena de mirament.

Quan el mateix informe reconeix aquestes mancances provocades per la inacció de la Generalitat, com a gestora del servei, també reconeix explícitament que tot un seguit de governs de diferents colors polítics (PSC, Junts i ERC) no han apostat mai per invertir en els serveis a la Gent Gran.

En la reunió concertada per la CUP amb els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya, el passat 9 de novembre, el PSC va admetre haver mantingut reunions des de feia mesos amb el govern local, del mateix partit, el que suposa un reconeixement d'estar al corrent de la situació molt abans que les mateixes afectades. Així com també va admetre el conseller Campuzano en una sessió de control. Això fa que costi d'entendre que en tots aquests mesos no hagin estat capaços de trobar-hi una solució.

La Generalitat s'excusa en l'Ajuntament i aquest en la Generalitat, en un joc per treure's de sobre responsabilitats en forma de competències, quan en realitat, amb voluntat política, tant l'Ajuntament com la Generalitat tenen recursos suficients per a resoldre el problema i mantenir la residència i el seu servei, no tan sols pels 80 residents actuals, sinó fins i tot per ampliar places i donar entrada a les més de 140 persones en llista d'espera en una planta buida i diferents espais de la residència que estan tancats i sense cap ús.

tracking