Opinió
‘Jujolina’ i olives menyes
Ells alumnes de Jujol li preguntaven: «hi posem més jujolina?». Així van batejar la purpurina, perquè l’arquitecte nascut a Tarragona n’era un gran amant i en posava en abundància a les escultures i objectes, fets amb materials reciclats, que adornen els seus edificis. És una de les moltes coses que la Laura i la Maria, de Camins KM 0, t’ensenyen a la ruta Jujol.
Josep Maria Jujol és l’arquitecte de la ‘jujolina’, dels colors mediterranis, del groc i blau, com Van Gogh. És un precursor del surrealisme, l’objet trouvé i l’arte povera, que reutilitzava tot el que trobava: cèrcols de bota, fulles de serra, capses de llauna, molles...
Gran dibuixant, dissenyador i artífex del reaprofitament, del baix pressupost. La ruta Jujol ens porta per les seves obres al Camp de Tarragona, pels Pallaresos, Vistabella, Vallmoll i Bràfim. Entre paisatges de l’oliva menya, varietat que només trobareu a punts de l’Alt Camp i el Baix Penedès.
La ruta Jujol, que ha rebut premis, ha de formar part del Paisatge dels Genis del Camp! Com Gaudí o Miró, amb qui comparteix colors i formes. Potser tots tres podrien inscriure’s en un moviment artístic propi, el ‘campisme’. Jujol és, com ells, un artista universal.
Tant li fa que només viatgés un cop a la vida a l’estranger, a Itàlia. I que el seu principal fan, l’actor John Malkovich, sigui una mica marcià. Però l’ha fet conèixer al món. I un món sense Jujol, sense olives menyes, sense colors i valors locals, sense brillu no seria el nostre món.
Més jujolina!