Diari Més

Opinió

Josep M. Cruset

Portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats

Cap poble sense caixer

Creado:

Actualizado:

En la darrera crisi financera, els ciutadans vam assumir, amb els nostres impostos, els més de 60.000 milions d’euros de diner públic per rescatar el sistema bancari. Uns recursos que no només no s’han retornat, sinó que, per contra, els bancs han anat tancant oficines; han establert horaris limitats i cita prèvia per fer segons quins tràmits; i, fins i tot, han instal·lat porters automàtics que et fan explicar des del carrer què vas a fer-hi. I, a més, amb l’excusa de les noves tecnologies i l’operativitat virtual les entitats bancàries ofereixen un tracte als clients cada cop més despersonalitzat i desconsiderat.

Tot plegat un despropòsit tenint en compte que empreses i ciutadans estem obligats a fer mitjançant aquestes entitats gestions essencials del nostre dia a dia com transferències o els pagaments de les nòmines, taxes i tributs, i que en el seu dia es va rescatar el sistema bancari amb diners públics.

La mancança més evident és que centenars de pobles no disposen de cap servei bancari, ni tan sols de caixer automàtic. En el cas de la demarcació de Tarragona hi ha 87 municipis que no en tenen, xifra que representa el 46% dels pobles de les nostres 10 comarques, en els quals viuen més de 38.000 persones. En algunes comarques, la meitat o més de la meitat de les poblacions, no disposen de caixer: Priorat (91%), Conca de Barberà (63%), Alt Camp (58%) i Terra Alta (50%).

Per resoldre l’accés de tots els ciutadans a aquest servei bàsic, al qual tenen tot el dret, Junts ha registrat una proposició de llei al Congrés dels Diputats. El text defineix aquells que no disposin de caixer automàtic en el seu terme com a municipis en risc d’exclusió financera i preveu, si no s’hi instal·len els caixers de manera voluntària per part de les entitats financeres, que aquestes hagin de fer-ho de manera obligatòria. A més, els costos aniran a càrrec de les mateixes entitats, que hauran de finançar un fons de nova creació, adscrit a l’Administració General de l’Estat i destinat a pagar els caixers. El fons es dotarà a partir de les aportacions dels bancs en funció de la seva implantació en cada demarcació i es calcularà en relació amb la quota de mercat en dipòsits i crèdits.

Per altra banda, els caixers hauran de funcionar les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i prestaran, com a mínim, els serveis de retirada i ingrés de diners en efectiu, de fer transferències, d’efectuar pagaments de rebuts i tributs, de consultes de moviments i d’obtenció d’extractes.

És la primera proposició de llei que hem registrat com a Junts al Congrés aquesta legislatura perquè aquesta injustícia, que afecta, sobretot, al món rural i a la gent gran, s’ha de corregir urgentment. Per nosaltres és una prioritat garantir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats i estem convençuts que tothom ha de tenir accés als serveis bancaris, visqui on visqui i tingui l’edat que tingui.

Es parla molt del despoblament de les zones rurals però només l’evitarem abocant-hi recursos que hi facilitin la vida, o bé, com fem ara, legislant perquè els que es van beneficiar dels impostos que paguem tots, com els bancs, els retornin a la societat amb uns serveis com calen.   

tracking