Diari Més

Creado:

Actualizado:

La guerra no està guanyada però, la batalla de la primavera gairebé sí. A les portes de l’estiu, aquesta és la millor notícia.

El Ter, el Llobregat, La Muga i el Cardener a les Conques Internes pugen de cabal. Susqueda s’acostava al 26% i Sau a la ratlla del 20%. La Baells al 41% i La Llosa del Cavall al 25%. En tots els casos, la situació no és bona, si bé la recuperació ha estat notable perquè veníem de molt avall.

Les coses són ben diferents a Siurana i Riudecanyes. En els dos casos, no arriben ni al 3% de capacitat.

Però la situació és ben diferent al Segre i, especialment les Nogueres.

La tardor passada i, especialment el mes de novembre una potent situació de pluges afavoria l’entorn del Flamisell, Noguera de Tor i alguns racons de la Ribagorçana i la Pallaresa. Des de llavors i fins ara s’han reproduït fins a 4 situacions més destacables. Destaca l’episodi del 9 de març amb més de 200 mm en alguns observatoris de capçalera. El resultat és que les pluges de finals d’abril i les caigudes (no gaire abundants) el que portem de maig, ens porten una resposta immediata i generosa de cabals. A més a més, hi ha encara reserva de neu. La Ribagorçana en capçalera té ara 80 Hm³ en reserva de neu. L’any passat tenia només 10. L’històric en aquesta època és de 42.

La Noguera Pallaresa es troba a 27 Hm³ de reserva. Fa un any eren només 5. Estem però a mitjan 50 de normalitat històrica.

Finalment la Valira està a 37. Fa un any en tenia 10. L’històric empata l’actual amb 37. El Segre. En té 16 ara, l’any passat estava a 0. Històric són 30.

El resultat són pantans en una situació de recuperació consistent. Molt consistent.

Escales ja arriba a la Ribagorçana al 91% de la seva capacitat. Canelles ha pujat del 18 al 27. És una espectacular pujada de 60 Hm3 (Canelles té una capacitat de 600 Hm3!) En capçalera, Baserca ja té el 82%.

Al Segre les aigües pugen. Oliana té el 86% i Rialb el 47%. La campanya de reg podria acostar-se (no està confirmat encara) a la normalitat.

tracking