Diari Més

Història

Recuperen a Terol una columna vertebral d'un dinosaure gegant

És la sèrie vertebral articulada més completa d'un dinosaure sauròpode gegant a Espanya

L'excavació.

Recuperen a Terol una columna vertebral d'un dinosaure gegantEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El finançament aportat per la Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, juntament amb el suport de l'Ajuntament de Camarilles (Terol), ha possibilitat la recuperació de la sèrie vertebral articulada més completa d'un dinosaure sauròpode gegant a Espanya.

Els fòssils d'uns 145 milions d'anys trobats a Camarilles inclouen part d'una columna vertebral de més de 5 metres, amb almenys 15 vèrtebres articulades del coll i de l'esquena d'un dinosaure gegant, pertanyent a una nova espècie sense descriure. Els treballs han estat desenvolupats per paleontòlegs del grup Aragosaurus-IUCA de la Universitat de Saragossa i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Tal com ha explicat el paleontòleg Diego Castanera, investigador postdoctoral, que ha liderat aquest treball al costat de José Ignacio Canudo, investigador principal del grup Aragosaurus-IUCA de la Universitat de Saragossa, «les vèrtebres tenen una dimensió de més de 30 centímetres de llarg i, mancant la seva restauració, s'estima que podrien tenir unes dimensions pròximes a un metre d'altura cadascuna d'elles. Es tractaria d'un dinosaure que bé podria aconseguir una longitud superior als 25 metres i, possiblement, és un dels més grans a nivell europeu».

Per la seva banda, la directora general de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, Marisancho Menjón, ha mostrat la seva satisfacció davant els resultats aconseguits i ha reiterat el suport del Departament d'Educació, Cultura i Esport al treball que desenvolupen aquests investigadors.

Una gran dificultat

L'extracció de les restes ha tingut una gran dificultat tècnica perquè, en primer lloc, després de l'excavació i protecció amb guix de les vèrtebres, va caldre separar-la en dues parts per a evitar que la «mòmia», nom tècnic que s'usa per a l'estructura, tingués massa pes i facilitar el seu maneig i extracció. Posteriorment, es va realitzar una estructura de ferro per a, finalment, muntar una caixa de cartró que va ser emplenada de poliuretà expansible.

Les dues «mòmies» van ser retirades del jaciment i transportades a Camarilles. Allí, esperen per a la seva restauració i el seu posterior estudi científic que sens dubte aportarà noves dades sobre els dinosaures gegants, ja que possiblement es tracta d'una nova espècie de dinosaure.

Les excavacions formen part de la recerca postdoctoral desenvolupada pel director de l'actuació, Diego Castanera.

El jaciment, que va ser descobert per un veí de Camarilles, ha permès la recuperació de més de 80 fòssils, dels quals la major part pertanyen al dinosaure sauròpode. També s'han trobat dents de dinosaures teròpodes (carnívors) i de cocodrils, així com abundants restes de plantes.

En conjunt, el jaciment aporta una informació molt interessant sobre els ecosistemes de l'interval Juràssic-Cretàcic, fa uns 145 milions d'anys.

tracking