Creativitat literària en temps estranys
Setze autors apleguen els seus textos en el llibre de creació col·lectiva ‘Si són roses, floriran’
Setze autors. Una pintura de Marc Pérez Oliván titulada Si són roses, floriran, i una situació estranya, plena d’incerteses, interrogants, temors i esperances. Aquests són els elements que han servit de punt de partida del darrer projecte literari encapçalat per les reusenques Lena Paüls i Fina Masdéu. El resultat és un llibre de creació col·lectiva en què els setze escriptors han interpretat l’obra de Pérez Oliván amb estils que abasten des de la poesia fins al microrelat, passant per la prosa poètica.
«Són textos escrits des del context de la reclusió forçada per la pandèmia», detalla Lena Paüls. El motor de partida, subratlla, va ser la imatge, bonica i a la vegada inquietant, que mostra unes roses en un espai interior, amb les tiges de filferro i uns núvols de fons una mica amenaçadors. «Vam pensar que una pintura com aquesta donaria moltes opcions perquè cadascú l’agafés per on volgués», assegura.
Els setze autors que han acceptat aquest joc literari són Carme Andrade, Josep M. Barraso, M. Pilar Cabrerizo, Farners Casas Fontcuberta, Teresa Duch, Fe Ferré Ferraté, Conxita Jiménez, Carme López Arias, Eduard López Mercadé, Josep Masanés, Ció Munté, Romana Ribé, Victòria Rodrigo, Anabel Sáiz i les mateixes Fina Masdéu i Lena Paüls. En els seus exercicis de creativitat literària, els escriptors han jugat des de diversos registres que mostren un ventall de sensibilitats diferents. Mentre els uns es deixen portar per la poètica de la imatge, altres posen noms i detalls als elements que la conformen, convertint en protagonistes la rosa, la finestra i la carta.
Aquest exercici de creació col·lectiva es va posar en marxa el 15 de març i es va enllestir al cap de quinze dies. Des de llavors els textos s’han anat publicant a través de les xarxes socials. Finalment, s’han aplegat en un llibre virtual que es pot llegir en línia o descarregar en suport PDF (https://bit.ly/2JCsyN6).
A més, Si són roses, floriran, ha estat escollit per una mestra d’un institut de Barcelona per fer una comprensió lectora amb un centenar d’alumnes de Secundària. Els joves estudiants, de tercer i quart d’ESO, havien de reflexionar sobre quins textos feien explícit o implícit el context de confinament a causa de la pandèmia. «El resultat ha estat interessant, perquè ens hem trobat que hi ha alumnes que veuen en els textos coses que nosaltres no veiem», explica Paüls. A més, detalla la filòloga, l’escola ha convidat als alumnes a fer el mateix exercici que els autors, escrivint un text inspirat en la imatge. Les creacions dels estudiants seran publicats pel centre i també seran recollits per les impulsores de la iniciativa.