Llegir per recuperar les ganes de riure
Gisela Alcón, del grup Reusenques de lletres, ha publicat el recull de relats d’humor ‘Històries possibles’
«Un dels records més bonics de la meva infantesa és estar asseguda en un sillonet escoltant la meva àvia que em llegia les Històries Possibles d’El Patufet», explica la Gisela Alcón. L’escriptora s’ha fet seu el títol d’aquelles històries que signava Ramon Folch i Camarasa per al seu primer llibre, un recull de dotze relats en clau d’humor, carregats d’ironia i escrits amb un llenguatge fresc. «Jo tinc molts relats escrits, alguns són còmics, altres més dramàtics i seriosos, així que vaig pensar que, amb tot el que estem passant, ens aniria bé una mica d’humor», explica l’autora.
Gisela Alcón, que es defineix com «una reusenca del Vendrell», va estudiar Filologia Anglogermànica i és catedràtica de llengua anglesa a Secundària. Té un màster en investigació i docència d’estudis feministes, de gènere i ciutadania, i ha publicat en diverses ocasions els seus contes en revistes i reculls. A més, forma part del col·lectiu Reusenques de lletres i ha guanyat diversos premis literaris amb els seus relats. Aquesta és la primera vegada, però, que publica un recull amb una selecció de la seva obra. «Ha sigut un acte de valentia, fins ara sempre havia publicat en reculls col·lectius, protegida per altres. Però entre alguna reusenca que em va donar una empenta, i els de casa que me’n van donar una altra, vaig decidir que era el moment», explica.
Així naixia Històries Possibles, relats en què les situacions quotidianes es desborden. Hi ha contes que han estat premiats en certàmens literaris i altres que són inèdits. Hi trobem per exemple la història d’una parella d’amants que són enxampats pel confinament, la d’una dona que viatja amb una urna, o fets que esdevenen en situacions que no haurien de tenir res d’excepcional, com una visita al proctòleg o la presentació d’un llibre.
La Gisela ha guanyat premis literaris com el Tal com sents de Terrassa, els Jocs Florals d’Almoster, l’Antònia Abelló Filella de Reus o SIAD de l’Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit, l’escriptora assegura que els certàmens literaris tenen una importància en l’àmbit local o comarcal molt més important del que es pot pensar, ja que són l’estímul perquè moltes persones, especialment dones, facin el pas endavant per mostrar el seu treball: «Gràcies a haver guanyat tres vegades el premi Antònia Abelló Filella em vaig atrevir a ensenyar el que escrivia. Si no, m’ho hauria guardat per a mi», assegura.
Contes Possibles ha estat autoeditat, i la manera més fàcil d’aconseguir-lo és posant-se en contacte amb l’autora (historiespossibles@gmail.com). El llibre compta amb diverses col·laboracions. D’una banda, la portada és obra de la filla de la Gisela, la Carla. Dues bones amigues de l’autora han fet els dibuixos que il·lustren la contra (Núria Grinyó) i el punt de llibre (Lali Monasterio), mentre que el pròleg el signa Fina Masdéu. Finalment, la psicòloga Alicia Tuesca ha col·laborat parlant de la importància del riure.